Podden En Smart Framtid
Svenska ESF-rådets podd heter En Smart Framtid. På denna sida hittar du alla avsnitt av podden. Det sista avsnittet i vår poddserie producerades under 2021 och sedan dess är inga nya avsnitt planerade.

En Smart Framtid är Svenska ESF-rådets och Socialfondens podd där vi djupdyker i ämnen och frågor som på olika sätt rör utmaningar och samhällsfenomen som är kopplade till våra olika områden.
Här får du möta experter, forskare och kunniga företrädare och lyssna till deras reflektioner kring nya rapporter och analyser. Podden produceras av Ljudbang och programledare är Jenny Bergman.
Samtliga publicerade avsnitt hittar du på både Acast och Soundcloud.
Avsnitt
Hur kan vi hjälpa individer som står långt ifrån arbetsmarknaden att ta ett steg närmare? I dagens avsnitt tittar vi närmare på Vägen in – ett projekt som drevs av Malmö stad mellan 2017 och 2020 med finansiering av ESF.
Kompetensförsörjning har blivit en flaskhals i svenskt näringsliv. Extra tydligt är det utanför storstadsregionerna, där små och medelstora företag i tillverkningsindustrin har svårt att hitta kompetenta medarbetare.
Hur kan vi hjälpa unga som står långt ifrån arbetsmarknaden till utbildning och jobb? Och kan vi samtidigt minska utanförskapet? I det här avsnittet är vi på plats i stadsdelen Kortedala Göteborg, hos Sätt färg på Göteborg – en yrkesutbildning inom måleri och ett integrationsprojekt i ett.
De senaste åren har både myndigheter, organisationer och forskare larmat om att den psykiska ohälsan ökar bland Sveriges unga. Dessutom visar studier att psykisk ohälsa bland unga ofta är långvarig och riskerar att orsaka svårigheter att etablera sig i vuxenlivet. Vad kan samhället göra för att undvika att unga människor fastnar i utanförskap?
Sveriges målsättning är att år 2025, vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. För att uppnå målet kommer det att krävas ett kompetenslyft av medarbetarna inom vården.
På senare år har gruvarbetaryrket moderniserats. Med tekniska framsteg har säkerheten har ökat och arbetet är långt ifrån så fysiskt tungt som det en gång var. Gruvarbetare är dessutom Sveriges bäst betalda arbetare, enligt LO’s senaste lönerapport. Trots det är det svårt att rekrytera unga till branschen. Och särskilt svårt är det att locka kvinnor.