Ukrainska Ivanna hittade sin plats i den svenska vården

Ivanna Korobko deltog i projektet Care Connect With Ukraine.

Publicerad: 20 mars 2024

I februari 2022 kom Ivanna Korobko till Sverige från Ukraina. Tack vare projektet Care Connect With Ukraine har hon snabbt fått arbete på Sahlgrenska sjukhuset, något hon är tacksam för.

Våren 2022 kommer 31-åriga Ivanna Korobko alltid att minnas som turbulent. Hennes hemland Ukraina blev invaderat av Ryssland och hon, hennes man och två pojkar behövde snabbt fly landet. De kom till Sverige i februari, fick bo hos en svensk familj och de började genast lära sig svenska.

– Det var inte så lätt i början. Framför allt var det svårt att kommunicera med människor utan att kunna svenska. Vi ukrainare hade heller inte så stora möjligheter. Vi kunde inte studera på SFI (svenska för invandrare) utan vi fick hitta olika kurser online, berättar Ivanna som är utbildad sjuksköterska i Ukraina.

Jag trivs på jobbet, har underbara kollegor och får göra det jag tycker är roligt.

Hittade sitt jobb via en jobbmässa

Efter några månader fick Ivanna jobb på en städfirma och på hösten gick hon på en jobbmässa, som organiserades av den ideella föreningen Hug, inom projektet CareConnectWithUkraine. Det är ett projekt som med stöd av Europeiska socialfonden har hjälpt ukrainare att hitta arbete i Sverige, bland annat genom utbildning, jobbmässor och kontakter.

– Jag var mycket intresserad av att fortsätta jobba inom vården, för jag älskar att jobba med människor. På mässan fick jag kontakt med en HR-representant från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, som jag lämnade mitt cv till. Efter bara några veckor fick jag komma på intervju på Sahlgrenska och sedan fick jag jobb, berättar Ivanna.

Idag har hon jobbat ett år som omvårdnadsassistent på Sahlgrenska, med samma uppgifter som en undersköterska. Samtidigt som hon har arbetat hon även fått intensivutbildning i svenska på arbetsplatsen, något som har gett snabba resultat i språkutvecklingen.

– Det känns jättebra! Jag trivs på jobbet, har underbara kollegor och får göra det jag tycker är roligt. När jag började på sjukhuset var min svenska inte så bra, men det gick ändå bra för alla ville hjälpa mig. Jag är mycket tacksam för möjligheten att få arbeta och bidra till den svenska sjukvården, eftersom det är stor brist på sjuksköterskor. Min man har också fått jobb och pojkarna går i skolan, så vi har det bra, säger Ivanna.

ESF-radet_Ivanna_Mariya-98
ESF-radet_Ivanna_Mariya-70
ESF-radet_Ivanna_Mariya-9

Språket – nyckeln till arbete

Nu är hon på väg att ta legitimation som sjuksköterska i Sverige, vilket kräver både teoretiska och praktiska prov. Även om Ivanna kan all teori och praktik krävs det en hög språkkunskap på svenska. Och att språket är det viktigaste får att få jobb betonar Ivanna.

– Språket är nyckeln till arbete! Man måste våga prata och göra fel. Jag har sagt till mina kollegor att de gärna får rätta mig, för att jag ska lära mig. Man måste också våga börja arbeta, även om det är med ett enklare jobb som att städa. För där lär du dig också att kommunicera med människor, säger Ivanna.

Hon är tacksam för den hjälp hon har fått på vägen till arbete, genom projektet CareConnectWithUkraine. Som nyanländ i Sverige är det inte lätt att veta hur man skriver cv och kontaktar arbetsgivare, något hon fick stöd med.

– Nu hoppas jag bara att kriget i Ukraina tar slut så snart som möjligt. Under tiden vi är här ska måste vi kämpa och jobba på. Jag hoppas också att jag kan ta min legitimation. På så sätt kan jag också tacka landet Sverige och alla människor för den hjälp som jag har fått, säger Ivanna.

De flesta ukrainare vill hitta jobb i Sverige

Mariya Melnyk är projektledare på den ideella föreningen Hug och har drivit projektet CareConnectWithUkraine. Hon kommer själv från Ukraina och har bott i Göteborg i snart 13 år. Initiativet till projektet startade på en manifestation på det dåvarande ryska konsulatet, i samband med invasionen av Ukraina.

– För att hantera den frustration och sorg vi kände, ville vi göra något konkret för att hjälpa våra landsmän. Det började som en insamling av humanitär hjälp, men när de första ukrainarna kom till Sverige insåg vi att de ganska snabbt frågade efter hur de kunde börja arbeta. När den första chocken hade lagt sig, ville de inte längre bara sitta hemma, berättar Mariya.

Mariya Melnyk är projektledare på den ideella föreningen Hug och har drivit projektet CareConnectWithUkraine.

Och just de frågorna kände Mariya väl igen efter sin första tid i Sverige, även om hon inte kom som flykting utan som student. Även om ungefär 70 procent av de ukrainare som kom till Sverige hade högskoleutbildning, kunde inte alla engelska flytande och ingen kunde svenska.

– Vi visste att ukrainare inte kunde läsa på SFI, så vi ordnade egna kurser. Att kunna svenska är viktigt både för arbete och för att kunna känna sig trygg i samhället. Vi ville också att arbetsgivare skulle träffa dessa personer, för att kunna investera i dem. Eftersom de flesta är välutbildade har de lätt att lära och är på sikt en stor potential för en arbetsgivare, säger Mariya

(Ukrainska flyktingar fick möjlighet att ta del av SFI-undervisning från 1 juni 2023)

Mariya Melnyk och Ivanna Korobko.

Framgångsrikt arbetssätt – majoriteten har fått förlängda kontrakt

Samarbetet med Sahlgrenska visar också att projektets upplägg med ett första enkelt jobb, därefter provanställning med lön och intensiv språkutbildning, har varit väldigt lyckosamt. Över 20 läkare, sjuksköterskor och forskare har blivit anställda på Sahlgrenska och 17 av dem har fått förlängda kontrakt. Alla har höjt sina nivåer i svenska och samtliga planerar också att göra test för att få svensk läkar- eller sjuksköterskelegitimation.

– Det viktigaste budskapet är vikten av att aktivera människor som kommer hit till Sverige. De behöver få en chans att jobba och lära sig språket – och ju tidigare det sker, desto bättre för både människa och samhälle. Och detta gäller oavsett hur länge man stannar i Sverige, säger Mariya.

Nu fortsätter arbetet med Care Connect With Ukraine i ett nytt projekt, Empower UA. Där ska de fokusera på den mentala hälsan, något som också är väldigt viktigt för att komma in i samhället.

Film från Jobbmässan

Läs mer om jobbmässan