Fina framtidsutsikter för livsmedelsbranschen tack vare ESF-projekt

103 tillsatta tjänster på 22 månader. Det är utfallet av projektet ”Mer mat – fler jobb” i Östergötland så här långt. Projektet är ett samarbete mellan LRF, Livsmedelsföretagen, Arbetsförmedlingen och Krinova och finansieras av Europeiska socialfonden.

Arkivbild

I våras påbörjade ASTAR, som samordnar vuxenutbildningar, en rekryteringsutbildning inom styckning i Linköping. Uppdraget kommer från Arbetsförmedlingen och sker i samarbete med HK Scan.

Projektet heter Mer mat- fler jobb och målet är att öka svensk matproduktion genom att stärka företag och medarbetare, samtidigt som arbetssökande och karriärbytare får en väg in i en spännande framtidsbransch. En bransch där det finns ett stort behov av rekrytering, säger Anders Olivestedt, lärare på ASTAR.

– Hela livsmedelsbranschen har ett mycket stort behov av utbildning och rekrytering. Mer än någonsin skulle jag vilja påstå.

Vad tror du det fina resultatet beror på?

– Jag skulle säga att det beror främst på ett gott samarbete mellan oss, Arbetsförmedlingen och företagen /branschen. Vi på har dessutom arbetat hårt med närheten och tillgängligheten till deltagarna och relationen med företagen och varit flexibla när vi byggt kursplan utifrån företagens anställningsbehov. Det har i sin tur skapat tydlighet för deltagarna i kursen att målet med utbildningen varit att det ska leda till arbete, säger Anders Olivestedt.

Varför behövs det här projektet?

– Yrkeskompetensen försvinner med pensionsavgångar, intresset hos ungdomarna i gymnasieålder att utbilda sig till praktiska program minskar varje år och det finns inga alternativ till utbildning tyvärr. Vi ser också att det hjälper vår integration och integrationen behövs för jobben i branschen i framtiden.I dagsläget går 23 personer utbildningen i Linköping men ytterligare sju projekt är igång på fem andra orter och ännu fler är under planering.

Projektet Mer mat- fler jobb avslutas i augusti 2022.

Läs mer om projektet här