Projekt

Diarienummer:
24-049-S10
Namn:
Studio Nexus
Startdatum:
2025-09-01
Slutdatum:
2028-04-30
Antal deltagare:
325
Berörd fond:
ESF+
Beviljat ESF-stöd:
6 834 066
Insats av strategisk betydelse:
Nej
Interventionstyp:
141
Land som berörs:
Sverige
NUTS-2 kod:
SE22
Program CCI:
2021SE05SFPR
Programområde:
A
Projektägare:
Media Evolution Southern Sweden AB (svb)
Projektägare organisationsnummer:
5567744247
Region:
Sydsverige
Sekundärtema - Motverka barnfattigdom:
Nej
Specifikt mål:
A1A
Stödmottagare ort:
MALMÖ
Stödmottagare postnr:
21119
Total projektbudget:
12 674 270
Unionens medfinansieringsgrad:
40%

Den snabba teknologiska utvecklingen i allmänhet, men inom AI och digitalisering i synnerhet, förändrar den kulturella och kreativa arbetsmarknadens spelregler i allt snabbare takt. Detta innebär att individer behöver mer än enbart teknisk kunskap och praktiska färdigheter – de behöver också en förmåga och ett mindset att navigera agilt och strategiskt i en snabbföränderlig omvärld och applicera sin yrkesroll och kompetensbehov utifrån ett långsiktigt perspektiv, med anledning av den förändring som nu sker på strukturell nivå.

Det här projektet är därför inte enbart en uppföljning av sina föregångare, utan ett svar på de nya förutsättningar som uppstått. Projektets syfte är att skapa en bestående resiliens hos deltagarna, snarare än enbart en tillfällig förbättring av individens position på arbetsmarknaden genom att ge dem verktyg för att möta framtidens utmaningar på ett långsiktigt hållbart sätt.

Projektet syftar till att stärka livslångt lärande och kompetensutveckling för yrkesverksamma individer i Skåne som verkar inom del-branscher såsom arkitektur, form och design, film, kommunikation, kreativ teknik, fotografi, konst, mode, litteratur, musik, scenkonst samt spel och media, samt professionella inom dessa discipliner som jobbar i andra branscher och sektorer. Genom flexibla strategier och metoder ska det bidra till både individens utveckling och strukturella förändringar inom organisationer och branscher för att skapa långsiktiga effekter. Den kulturella och kreativa sektorn skiljer sig från andra, mer traditionella branscher genom sina projektbaserade arbetsformer och stora fokus på individuella uttryck och distinkta visioner. Att adressera den strukturella och individuella komplexiteten inom den kulturella och kreativa sektorn när det gäller kompetensutveckling är avgörande för att övervinna den befintliga bristen på insatser, särskilt inom områden som digitalisering. Därför krävs en kompetensutveckling som inte bara är relevant i innehåll utan också anpassningsbar i form och genomförande. För att vara framgångsrik måste utbildningsinsatserna integreras i yrkesverksammas vardag och vara tillgängliga för dem som ofta arbetar utifrån flexibla arbetsstrukturer. Genom att utforma utbildningsinsatser och spridningsaktiviteter som är anpassade efter sektorns specifika behov kan projektet bidra till en mer hållbar och långsiktig kompetensförsörjning, som stödjer tillväxten av den kulturella och kreativa sektorn och dess individuella aktörer.

Projektet har ett adaptivt arbetssätt där uppföljning och dialog med deltagare utgör en viktig komponent i att säkerställa att insatserna förblir relevanta. Rollerna och ansvarsområdena hos de personer inom Media Evolution, Region Skåne och Malmö Stad som kommer att vara direkt involverade i projektet har tydliggjorts, där Media Evolution och Region Skånes Kulturförening investerar mest tid i projektets genomförande, och övriga samarbetspartners medverkar till att löpande föra dialog och utvärdera utbildningsinsatsernas innehåll och säkerställa att dessa tillgodoser målgruppens behov.

Projektets målgrupp omfattar mikro-, små- och medelstora företag till organisationer och institutioner inom offentlig sektor, föreningar och stiftelser. Projektet syftar till att skapa ett gemensamt initiativ som inkluderar och tar hänsyn till den kulturella och kreativa sektorns hela bredd.

Projektets huvudmål är: 1)Ökad individuell kompetens och anpassningsförmåga En grundläggande del av projektets målsättning är att stärka deltagarnas förståelse för och användning av digital teknik, AI och automatiserade processer. Genom kortare kurser och workshops ges behovsanpassad och aktuell kompetensutveckling där deltagarna kan få insikter i hur dessa teknologier påverkar deras bransch och hur de kan tillämpas på ett hållbart och strategiskt sätt. Deltagarna får också en förståelse för hur AI kan komplettera och förstärka mänsklig kreativitet snarare än att ersätta den, vilket är en central aspekt för att skapa ett hållbart arbetsliv i den kulturella och kreativa sektorn.

2) Utveckla framtidsinriktat ledarskap och strategiskt tänkande För ledarskap inom kulturella och kreativa sektorn är det avgörande att förstå hur digitalisering kan integreras i verksamheterna utan att de tappa sin kärnidentitet. Genom fördjupade utbildningar inom digitalisering, grön omställning och strategisk framsyn kan professionella stärka sin förmåga att med långsiktiga perspektiv navigera en osäker och snabbföränderlig samtid.

3) Erbjuda en plattform för samverkan och utbyte mellan individer, branscher och sektorer Projektet fungerar som en plattform för samverkan och utbyten, både mellan del-branscher inom den kulturella och kreativa sektorn men även med andra sektorer som akademi, övrigt näringsliv och offentlig sektor. Genom de olika utbildningsinsatserna skapas ett sammanhang för ny kunskap att utvecklas och utbytas mellan branschkollegor, och deltagarna får en möjlighet att bygga nätverk och stärka sina professionella relationer. Genom att arbeta över branschgränser kan nya affärsmodeller, arbetssätt och innovativa projekt utvecklas. Eftersom deltagarna kommer från ett brett spektrum av discipliner, bakgrunder och organisationer kan insyn om hur digitalisering, AI och nya teknologier påverkar olika kreativa yrken inspirera till nya sätt att integrera dessa tekniker i deras egna verksamheter.

Publika spridningsseminarer med representanter från näringsliv, akademi och kultursektorn gör det möjligt att koppla samman perspektiv och expertis från olika sektorer. Projektet kommer även att erbjuda kompetensutveckling och möjliggöra kunskapsutbyten med aktörer utanför Sverige. Dessa aktiviteter syftar till att uppnå ovanstående mål om att erbjuda en plattform för samverkan och utbyte. Jobb-skuggning och erfarenhetsutbyten mellan branschkollegor i andra länder ger en bredare förståelse för internationella marknader och affärsmöjligheter. I det här projektet läggs särskilt fokus på Öresundsregionen, där samarbete med danska branschkollegor kan skapa en dynamisk arena för deltagarna att utforska sin verksamhets exportpotential. Dessa utbyten kan också bidra till att identifiera nya trender och arbetssätt som kan implementeras i Sverige.

Studiebesök hos motsvarande aktörer inom Östersjöregionen kan stärka projektorganisationen på flera nivåer; både strategiskt, operativt och nätverksmässigt. Genom att ta del av hur en liknande organisation arbetar med kompetensutveckling, kommunikation och branschsamverkan kan projektteamet få nya perspektiv, identifiera best practices och utveckla metoder som stärker projektets genomförande och långsiktiga effekt. Studiebesöket kan öppna upp för framtida samarbeten och stärka projektorganisationens internationella nätverk, genom att ge en djupare förståelse för hur kompetensutvecklingsinsatser kan skalas upp och integreras i större europeiska sammanhang.

4) Verka för tillgänlighet, jämställdhet, icke-diskriminering och hållbarhet Utbildningarna är kostnadsfria och flexibla, vilket gör att även frilansare och egenföretagare som traditionellt haft begränsad tillgång till kompetensutveckling och där anställningsformer ofta är osäkra får möjligheten att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Projektets ambition är även att nå ut till något fler kvinnor än män, eftersom kvinnor är underrepresenterade inom digitalisering och teknikrelaterade yrken, och de mest digitalt sårbara delbranscherna inom den kulturella och kreativa sektorn är kvinnodominerade. Digitala föreläsningar, hybridformat samt utbildningsmöjligheter på olika platser i Skåne säkerställer att deltagare från olika geografiska områden kan medverka, även de som har svårt att resa. Konkret och lättförståeligt utbildningsmaterial och support från projektkoordinatorn gör innehållet tillgängligt för personer med olika bakgrunder och inlärningsbehov. Genom öppna spridningsseminarium tillgängliggörs projektet även för dem som står utanför arbetsmarknaden eller är på väg in i den, till exempel arbetslösa, studenter eller nyexaminerade personer.

Projektet främjar även hållbar digital utveckling genom att på olika sätt lyfta etiska frågor kring AI, digitalisering och automatisering, samt hur tekniken kan tillämpas på ett rättvist och ansvarsfullt sätt. Vid både kortare kurser och fördjupade utbildningarna ska det kritiskt reflekteras hur AI och digitala system kan förstärka diskriminering, till exempel genom algoritmisk partiskhet, och gemensamt diskuteras hur dessa risker kan motverkas. Genom att erbjuda kompetensutveckling inom exempelvis upphovsrätt stärks en kritisk medvetenhet om risker kopplade till exploatering av kreativa verk, vilket är avgörande för en hållbar kultursektor.

Effekter Projektet bidrar till att säkra livslångt lärande och långsiktig kompetensförsörjning som gynnar både individer och organisationer. Det rustar individer och organisationer med bättre förutsättningar att möta nya krav och förändrade behov. Deltagarna utvecklar strategier för kompetensutveckling och omställningsförmåga, vilket bidrar till att skapa en mer strukturellt hållbar och motståndskraftig sektor som helhet. Projektet stärker de individuella deltagarnas kompetens och omställningsförmåga, vilket gör dem mer konkurrenskraftiga på en föränderlig arbetsmarknad. Genom fortbildning i digitala verktyg och självledarskap lär de sig att hantera nya arbetsmetoder och yrkesroller. De utvecklar sin digitala kompetens och får verktyg för att använda AI och andra digitala tekniker på ett strategiskt sätt, vilket förbättrar deras arbetssmöjligheter och långsiktiga utveckling. Genom att stärka yrkesverksammas kunskap om upphovsrätt och immateriella rättigheter kan deras medverkan i projektet bidra till ett bättre utgångsläge vid förhandlingar om juridiska och ekonomiska villkor. Genom att utrusta deltagarna med en kritisk, etisk och strukturell förståelse av AI, stärker projektet inte bara de enskilda individerna utan också de organisationer och branscher där de verkar. På sikt bidrar detta till en mer rättvis, innovativ och hållbar digital framtid inom den kulturella och kreativa sektorn.

På organisationsnivå leder projektet till en ökad omställningsförmåga och bättre kapacitet för ledarskap och strategisk och hållbar kompetensförsörjning. Deltagande organisationer får tillgång till verktyg som hjälper dem att hantera digitalisering och teknisk utveckling på ett sätt som stärker både verksamheten och medarbetarna. Organisationerna får även förståelse för betydelsen av digital kompetens utifrån sin arbetsgivarroll, och rollen som beställare/mottagare av tjänster som enskilda företagare säljer.