Projekt
Personer med funktionsnedsättning eller ohälsa med nedsatt arbetsförmåga möter många gånger omfattande hinder på den reguljära arbetsmarknaden, vilket leder till att många står utanför arbetslivet trots vilja och förmåga att bidra. Statistiken visar att personer med funktionsnedsättning ofta har lägre sysselsättningsgrad, högre arbetslöshet och sämre ekonomiska och sociala förutsättningar än befolkningen i stort.
Projektets övergripande syfte är att bidra till att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, med funktionsnedsättning eller ohälsa som innebär nedsatt arbetsförmåga, får en hållbar arbetsmarknadsetablering. Målet för projektet är att 280 individer tar del av projektets insatser, att 40 procent av dem får arbete eller börjar studera och att övriga gör en förflyttning mot arbete eller studier.
I linje med aktuell forskning kommer projektet arbeta personcentrerat, fokusera på sysselsättning samt tillämpa arbetsnära insatser där sysselsättning inom reguljära verksamheter både är medel och mål med insatserna. En central del av projektet är att, utöver att stötta deltagaren, arbeta utbildande och stöttande mot arbetsgivare. Mot bakgrund av hög arbetslöshet och samtidiga svårigheter med kompetensförsörjning hos många arbetsgivare behövs insatser och aktiviteter för att arbetssökande och arbetsgivare ska hitta varandra. I Skåne finns relativt stora regionala skillnader i arbetslöshet och efterfrågan på arbetskraft, i Malmö är arbetslösheten högre än i flera av Malmös kranskommuner. I projektet kommer arbetsgivare i Malmö och Svedala att ta del av projektets insatser med syfte att ta vara på den potential som finns i utvidgad geografisk arbetsmarknad.
Genom detta projekt möjliggörs att använda forskningsbaserade metoder och utveckla nya arbetssätt för att matcha målgruppen mot arbetsgivare som har rekryteringsbehov. I ett längre perspektiv är ambitionen med projektet att bidra till en mer tillgänglig, inkluderande och icke-diskriminerande arbetsmarknad.