Projekt

Diarienummer:
24-015-S04
Namn:
ReCharge
Startdatum:
2025-02-01
Slutdatum:
2027-12-31
Antal deltagare:
220
Berörd fond:
ESF+
Beviljat ESF-stöd:
9 740 383
Insats av strategisk betydelse:
Nej
Interventionstyp:
140
Land som berörs:
Sverige
NUTS-2 kod:
SE23
Program CCI:
2021SE05SFPR
Programområde:
A
Projektägare:
GÖTEBORGS KOMMUN
Projektägare organisationsnummer:
2120001355
Region:
Västsverige
Sekundärtema - Motverka barnfattigdom:
Nej
Specifikt mål:
A2A
Stödmottagare ort:
GÖTEBORG
Stödmottagare postnr:
40482
Total projektbudget:
18 037 746
Unionens medfinansieringsgrad:
40%

Projektet ReCharge adresserar problemet med att personer med skadligt bruk och beroende i hög grad är utestängda från arbetsmarknaden och därmed saknar en central del av sin rehabilitering – tillgång till meningsfull sysselsättning och försörjning. Trots att arbete är en viktig del i behandlingen och återhämtningen för denna målgrupp, ställs ofta höga krav på drogfrihet och stabilitet innan arbetsmarknadsinsatser erbjuds. Det leder till att många personer med skadligt bruk/beroende fastnar i en ond cirkel av återfall och utanförskap, vilket förvärrar deras situation.

Samtidigt visar forskning att arbetsfokuserade insatser kan vara ett effektivt verktyg för att bryta negativa mönster. Bland annat visar den evidensbaserade metoden IPS att det är fullt möjligt och realistiskt att ha jobbfokus även för denna målgrupp. Arbete kan ge personer i missbruk mening, struktur och ekonomisk självständighet, vilket i sin tur kan stödja deras återhämtning. En annan aspekt av problematiken är bristen på lättillgänglig service och insatser för denna grupp, då många inte aktivt söker stöd via socialtjänstens kontor. Dessutom kommer det ställas högre krav på en lättillgänglig och mer förebyggande och jämlik socialtjänst i samband med nya socialtjänstlagen.

Det finns också en ojämlikhet i tillgången till stöd bla för kvinnor inom beroendevården, där de ofta är underrepresenterade och kan ha andra behov av insatser som exempelvis behandling för våldsutsatthet.

PROJEKTMÅL Projektets övergripande mål är att öka antalet kvinnor och män med skadligt bruk och beroende som får tillgång till arbete. Ett delmål är att tilltron till individens arbetsförmåga ska öka och att arbetsspecialister, i enlighet med IPS-modellen (Individual Placement and Support), ska vara lättillgängliga. Genom att vända på perspektivet och erbjuda arbete först, istället för att kräva drogfrihet som ett villkor, ska projektet fungera som ett verktyg för att uppnå självförsörjning och drogfrihet. Vidare är syftet att skapa en mer tillgänglig socialtjänst genom mobila arbetsspecialister och ett uppsökande arbete, samt att sprida kännedomen om IPS-metoden och stärka samverkan mellan aktörer såsom vården, arbetsgivare och socialförvaltningen.

Specifika projektmål inkluderar: Att erbjuda fler individer inom målgruppen tillgång till arbetsspecialister som arbetar enligt IPS-modellen (Individual Placement and Support). Att skapa ett arbetssätt där arbete och sysselsättning integreras som en del av behandlingen och därigenom förbättra deltagarnas livskvalitet och välmående. Att främja en bredare spridning av IPS-metoden och därmed öka förståelsen för målgruppens behov och potential. Att förbättra samverkan mellan aktörer så som vården, andra förvaltningar, Arbetsförmedlingen och arbetsgivare, för att skapa ett starkt nätverk som stöttar deltagarna på vägen mot arbete och självständighet.

VALDA METODER OCH TILLVÄGAGÅNGSSÄTT Projektet kommer att tillämpa IPS-metoden (Individual Placement and Support), en evidensbaserad modell som syftar till att hjälpa personer med skadligt bruk/beroende att snabbt komma ut i arbete och att behålla det. Modellen bygger på ett individuellt stöd där arbetsspecialister samarbetar nära deltagarna och hjälper dem att hitta och behålla arbete utan krav på fullständig drogfrihet från början.

Handledning och utbildning i IPS-metoden kommer att erbjudas till arbetsspecialisterna för att säkerställa att metoden tillämpas korrekt och fidelitymätningar kommer att genomföras som en del av kvalitetsarbetet.

Som ett komplement till IPS-modellen kommer projektet också att använda sig av följande metoder: Motiverande Intervju (MI): För att stödja individens egen motivation till förändring och engagemang i arbetsmarknadsinsatser. Återfallsprevention: För att hjälpa deltagarna att hantera stress och andra triggers som kan leda till återfall i missbruk, särskilt när de ställs inför utmaningar relaterade till arbetslivet. Vård- och Stödsamordning (VSS): För att säkerställa att alla relevanta aktörer som arbetar med individen (vård, socialtjänst, arbetsgivare) samarbetar effektivt kring deltagarens behov.

En central del av projektets tillvägagångssätt är att erbjuda uppsökande verksamhet. Detta innebär att arbetsspecialisterna kommer att vara mobila och möta deltagarna där de befinner sig, både i andra ordinarie verksamheter som tex Bostad först, i en lokal i nordöstra Göteborg men också uppsökande på platser där målgruppen befinner sig. Genom att nå personer som inte aktivt söker sig till socialtjänsten ska projektet säkerställa att fler får tillgång till de jobbrelaterade insatser som behövs.