Projekt

Diarienummer:
23-002-S02
Namn:
Värmlands Unga i Arbete
Startdatum:
2023-09-01
Slutdatum:
2026-06-30
Antal deltagare:
400
Berörd fond:
ESF+
Beviljat ESF-stöd:
27 496 997
Insats av strategisk betydelse:
Nej
Interventionstyp:
140
Land som berörs:
Sverige
NUTS-2 kod:
SE31
Program CCI:
2021SE05SFPR
Programområde:
A
Projektägare:
KARLSTADS KOMMUN
Projektägare organisationsnummer:
2120001850
Region:
Norra Mellansverige
Sekundärtema - Motverka barnfattigdom:
Nej
Specifikt mål:
A2B
Stödmottagare ort:
KARLSTAD
Stödmottagare postnr:
65184
Total projektbudget:
46 067 498
Unionens medfinansieringsgrad:
60%

Den senaste statistiken från 2020 visar att andelen unga som varken arbetar eller studerar är fortsatt hög. I Värmland rör det sig om totalt 4031 unga, varav 1821 åldersgruppen 16–24 år (6,6 procent) och 2210 i åldersgruppen 25–29 år (12,5 procent), d.v.s. något högre siffror än riket som helhet. Problematiken kring unga som varken arbetar eller studerar (UVAS) återfinns på både individ-, organisations- och strukturnivå. För att minska det personliga lidande som ett utanförskap innebär och minska de stora samhällsekonomiska kostnader det medför att unga människor inte kommer in i arbetslivet behövs insatser på alla tre nivåer, både med åtgärdande och förebyggande inriktning.

Genom projektet "Värmlands Unga i arbete" vill i tio kommuner i Värmland: Arvika, Filipstad, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng utveckla arbetet med unga som varken arbetar eller studerar. Målgruppen för projektet är unga och unga vuxna 16 – 29 år som varken arbetar eller studerar, med särskilt fokus på målgrupper som idag inte nås av kommunernas insatser. Dessa unga är t.ex. unga med utländsk bakgrund (som är en underrepresenterad grupp i kommunala insatser), unga i risk- eller missbruk samt unga som riskerar hamna i eller som befinner sig i kriminalitet.

Projektets mål är att deltagande unga i projektet har rustats med stärkande åtgärder så att de närmar sig arbetsmarknaden, kommer i arbete eller börjar studera.

Exempel på insatser i projektet för att identifiera och arbeta uppsökande, motiverande, rustande är samverkan med: •Skola •Socialtjänst •Polis •Fritid •Ideella aktörer

Exempel på stärkande insatser i projektet: •Samtalsstöd •Individuell planering med samordnade parallella insatser •Anpassad praktik •Anpassade studier •Vägledning •Hälsofrämjande insatser

Insatser kan ges individuellt och i gruppverksamhet och ske i form av fysiska eller digitala träffar. Projektets insatser sker i samverkan med identifierade aktörer så som polis, kriminalvård och hälso- och sjukvård. Projektet ska också arbeta med att identifiera fler samverkansaktörer, bygga upp samverkansstrukturer för det brottsförebyggande arbetet kring målgruppen i kommunen och pröva brottsförebyggande insatser på struktur-, organisations- och individnivå.