22-023-S04 - Bygga för framtiden
I Haparanda är utanförskapet högt, vi har en hög andel bidragsförsörjda, vi har den 9:e lägsta medianinkomsten i riket, vi ligger på 65:e plats i Sverige gällande andel högutbildade och vi har också en mycket högre arbetslöshet i jämförelse med andra kommuner i länet samt Sverige. Det finns en stor grupp bland de arbetslösa som har en låg utbildningsnivå. Den stora utmaningen är också arbetskraftens åldersstruktur med fler som lämnar arbetskraften än som kommit in, detta har pågått en längre tid, och det finns inget som visar på att trenden ska brytas. Befolkningsprognosen visar även den på minskning. Vi har i Haparanda en oroväckande låg andel elever som går ut klass 9 med godkända betyg, och i jämförelse med riket har vi även en låg andel elever som klarar gymnasieexamen.
Haparanda är en liten kommun och vi ser att vi behöver arbeta på bredare front för att "kliva ur" de höga ohälsotal som kommunen har. Vi har en stor del av befolkningen som upplever utanförskap inom de tre första områden som vi beskrivit, hög skolfrånvaro, hemmasittare samt långtidssjukskrivna utan SGI.
Dessa faktorer bidrar bl.a. till ohälsa både fysiskt och psykiskt.
Vi har utifrån dessa förutsättningar samt genom tidigare och pågående projekt identifierat följande grupper som vi behöver lägga extra kraft på:
1.Långtidssjukskrivna utan SGI
2.Skolavhoppare/hemmasittare
3.Utveckla ett handledarstöd