Projekt

Diarienummer:
22-010-S04
Namn:
Värmlands Skolsamverkan
Startdatum:
2023-03-01
Slutdatum:
2025-07-31
Antal deltagare:
1600
Berörd fond:
ESF+
Beviljat ESF-stöd:
30 442 816
Insats av strategisk betydelse:
Nej
Interventionstyp:
140
Land som berörs:
Sverige
NUTS-2 kod:
SE31
Program CCI:
2021SE05SFPR
Programområde:
A
Projektägare:
KARLSTADS KOMMUN
Projektägare organisationsnummer:
2120001850
Region:
Norra Mellansverige
Sekundärtema - Motverka barnfattigdom:
Nej
Specifikt mål:
A2B
Stödmottagare ort:
KARLSTAD
Stödmottagare postnr:
65184
Total projektbudget:
50 464 135
Unionens medfinansieringsgrad:
60%

Att genomföra sina studier i ungdomsåren och välja samt slutföra en gymnasieutbildning som efterfrågas av arbetsmarknaden är en viktig del för att inte riskera långtidsarbetslöshet. Tidiga åtgärder för att unga ska fullfölja sin skolgång kommer minska samhällskostnaderna. Utbildning och utbildningsnivå är en viktig förutsättning för regional attraktivitet, utveckling och tillväxt.

I projektet "Värmlands skolsamverkan" samverkar skolor, socialtjänst och fritid i nio kommuner i Värmland: Eda, Filipstad, Grums, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Säffle och Årjäng. Målgruppen för projektet är unga 13 – 16 år. Projektets mål är att fler elever ska slutföra grundskolan med gymnasiebehörighet och att fler elever gör ett medvetet val av gymnasieutbildning som leder till vidare studier eller arbete. Ytterligare ett mål i projektet är att förbättra samverkan mellan skola, socialtjänst, fritid, Region Värmland och andra samverkansaktörer som är viktiga för främjande, förebyggande och åtgärdande insatser utifrån ett helhetsperspektiv av ungas behov.

Insatser i projektet är t.ex. fördjupad kartläggning som underlag för individuellt stöd till unga som har eller som riskerar problematisk skolfrånvaro. Andra insatser är aktiviteter utanför skolan t.ex. praktik, fysisk aktivitet eller kulturell verksamhet. Projektet ska också utveckla frisk- och skyddsfaktorer i den fysiska och psykiska skolmiljön. Studie- och yrkesvägledning utifrån ett normkritiskt perspektiv och att arbeta med system och uppföljning av frånvaro för tidig upptäckt är andra insatser i projektet. Projektets insatser sker i samverkan mellan ungdom, vårdnadshavare, skola, socialtjänst och fritid.