2019/00490 - Korta etableringen kvot

Projektnummer:
2019/00490
Projektägare:
Linköpings kommun, Arbetsmarknadscentrum
Namn:
Korta etableringen kvot
Region:
Östra Mellansverige
Planerat antal deltagare:
30
Projektperiod:
2020-03-01 - 2022-06-30
Total projektbudget:
5 999 717
Beviljat ESF-stöd:
5 999 717
Kontaktperson:
Ina Hasanbegovic
E-post:
ina.hasanbegovic@linkoping.se
Stödmottagare postnr:
58223
Stödmottagarens address:
Programområde:
2
Specifikt mål:
2.3
Unionens medfinansieringsgrad:
50%
Interventionstyp:
109

Stora grupper nyanlända i Linköpings kommun söker sig till socialförvaltningen när tiden i etableringen är över och många fastnar i försörjningsstöd. Projektet ska ta fram ett nytt arbetssätt som direkt vid anvisning till bosättning i kommunen identifierar de nyanlända som är i riskzonen för lång etableringstid. De kommer att erbjudas förstärkta, tidiga insatser för snabbare integration. Projektet syftar till att pröva ett arbetssätt som går utöver det kommunala grunduppdraget inom etableringen. Det övergripande målet är att nyanländas behov av långvarigt försörjningsstöd ska minska genom att deras etableringstid kortas och deras delaktighet ökar.

Projektet kommer att arbeta med nyanlända med uppehållstillstånd, inklusive kvotflyktingar, i åldern 20-64 år, anvisade för bosättning i Linköpings kommun, och som har en sammansatt problematik i form av ohälsa eller funktionsnedsättning, låg utbildningsnivå eller liten arbetslivserfarenhet som gör att de bedöms vara i riskzonen för lång etableringstid och att hamna i försörjningsstöd.

Deltagarna kommer att få förstärkta insatser – praktik, case manager och hälsofrämjande insatser redan under etableringstiden. Detta kommer att ske parallellt med att individerna går på SFI/utbildningsplikt och SO enligt sin handlingsplan från Arbetsförmedlingen. Insatserna i projektet kommer framförallt ha individuellt fokus, men en gång i månaden kommer det att genomföras dialogmöten med olika teman i grupp. Teman kommer att väljas efter gruppens behov och önskemål, men kan till exempel handla om egenvård, jämställdhet eller yrkesinformation. Hälften av gångerna genomförs mötena med projektpersonal och hälften med inbjudna föreläsare eller gäster. De kan även genomföras som studiebesök.

Projektets insatser kommer att utgå från individens behov och ett holistiskt tillvägagångssätt.