Socialfondsrapport – mars 2025
2 april 2025Socialfondsrapporten redogör kort för genomförandet av det nationella programmet för Europeiska socialfonden+ 2021—2027. I rapporten går vi igenom finansiella data och resultatindikatorer. I de finansiella uppgifterna ser vi närmare på utlysningar, inkomna ansökningar och beviljade medel. Vi följer slutligen upp intecknade medel mot total ram.
Intecknade medel är summan av beslutat stöd i pågående projekt och godkända kostnader i avbrutna, avslutade och delvis hävda projekt. Den totala ramen är summan av EU-medel, nationellt anslag och medfinansiering från projekt. Till den här socialfondsrapporten har den totala ramen utökats genom den valutakursförändring som gäller från och med den 1 februari 2025.
Totalt har 97 procent av den totala ramen för programperioden lysts ut, fördelat på 175 utlysningar. Utlysningar har genomförts i alla programområden. Av dessa är 31 förstudier. Elva utlysningar gäller metodutveckling och resterande avser tillämpningsprojekt. 55 utlysningar har varit översökta.
Det totala antalet inkomna ansökningar är 961, varav 472 har beviljats stöd. Det motsvarar 49 procent av alla ansökningar. Totalt är det 468 projekt som pågår eller har avslutats. Av de projekt som beviljats stöd har sex projekt hävts eller delvis hävts.
De inkomna ansökningarna är på 98 procent av utlyst belopp. 57 procent av ansökt belopp har beviljats stöd. Intecknade medel uppgår till 53 procent av den totala ramen. Godkända kostnader uppgår till 21 procent av den totala ramen. I båda fallen ökar andelen med fem respektive 4 procentenheter. Detta trots valutakursförändringen.
Sammantaget i den finansiella datan kan vi konstatera att myndigheten håller en god takt i genomförandet.
I avsnittet för resultatindikatorerna skiftar vi i den här socialfondsrapporten fokus från uppföljning mot delmål till uppföljning mot slutmål. De kvantitativa delmålen redovisas med ”sluttabeller”. Dessa mål gäller per 31 december 2024, medan slutmålen gäller per 31 december 2029. Det framkommer av resultatet mot delmål att vi inte nådde antalet arbetslösa deltagare i programområde A2.
Programområde A2 har som syfte att öka möjligheten till ett hållbart arbetsliv för arbetslösa, inklusive långtidsarbetslösa. Många projekt har riktat sig till barn och ungdomar i skolan, vilket gör att vi inte nådde ända fram till delmålet. Övriga delmål i alla programområden är uppnådda.
Med fokus mot slutmålen kan vi till den här socialfondsrapporten konstatera att över 150 200 deltagare har påbörjat ett projekt. Av dessa är 53 procent kvinnor och 47 procent män.
Programområde B som har syftet att öka möjligheten till ett hållbart arbete för arbetslösa, inklusive långtidsarbetslösa har uppnått slutmålet. Programområdet hanteras i sin helhet av Arbetsförmedlingen. De sista deltagarna i deras projekt Onward ESF+ är under avslutning. Deras nya projekt Equip ESF+ är under uppstart.
När det gäller de omedelbara resultaten finns det två indikatorer där en indikator var riktar sig till programområde C respektive F. Programområde C syftar till att minska risken för ekonomisk utsatthet. Vi har inga resultat att redovisa för programområde C än. För programområde F som syftar till att stödja ukrainska flyktingar kan vi konstatera att resultatet inte riktigt nådde upp till det uppsatta målet. Sedan 1 april 2024 bedrivs ingen projektverksamhet i programområde F. Det gör att inget mer kommer hända i dessa resultat. Trots att målet är ett slutmål redovisas tabellen som om det vore ett delmål och kommer fortsättningsvis att vara placerad i bilagan.
I de långsiktiga resultaten kan vi se i programområde A2 att cirka 40 procent är i sysselsättning och cirka 10 procent är i utbildning. För programområde B gäller resultatet för samma indikatorer 51 respektive 3 procent. Vi nämnde ovan att det bedrivs projekt riktade till elever i grundskolan och gymnasium. Totalt i dessa projekt deltar över 23 500 deltagare. Av dessa är över 7 000 deltagare i projekt inom programområde C.
Sammantaget håller vi en god takt mot slutmålen.
Avslutningsvis redovisas antalet projekt som har en koppling till ett annat eller flera andra EU-program, eller finansieringsverktyg, i syfte att samordna insatserna. Det finns 64 projekt med sådan koppling.
Brytdatum för uppgifter som vi hämtar från vårt eget ärendehanteringssystem är 28 februari 2025. Brytdatum för uppgifter vi hämtar från SCB (registerdata/indikatorer) är 31 december 2024.