Klusterutvärdering av fyra projekt för att stärka digital kompetens inom vård- och omsorgssektorn, delrapport

24 juni 2021
Europeiska socialfonden 2014–2020, Utvärdering
Kompetensutveckling

Digital kompetens som fråga underskattad i övergripande strategier

Digitalisering generellt, och inom vård- och omsorgssektorn specifikt, är ett prioriterat område enligt flera övergripande strategier på både region- och kommunnivå i Västsverige. Det finns förhoppningar om att digitaliseringen ska bidra till att hantera de utmaningar som finns med oattraktiva arbetsförhållanden, personalbrist, den demografiska utvecklingen och ökade krav på service. Digital kompetens nämns dock sällan i strategierna, som ofta fokuserar på tekniska aspekter och infrastruktur, och när det görs framstår det som något som är enkelt att säkerställa.

Utvärderingen visar dock att digital kompetensutveckling inte är enkelt och att användning av digitala arbetssätt inte sker per automatik för att nya system eller program köps in. Projekten har belyst ett för digitaliseringen centralt glapp – personal inom vård- och omsorg som grupp saknar delvis den förståelse samt de färdigheter och förutsättningar som krävs för att digitalisera i den takt som behövs för att möta vårdens och omsorgens utmaningar. Att ge kompetensfrågan ökad uppmärksamhet blir mot denna bakgrund en viktig framtida uppgift för aktörer på kommunal, delregional och regional nivå.

Digital kompetensutveckling behöver inte vara så resurskrävande

Trots glappets storlek behöver insatser för att stärka den digitala kompetensen inte vara orimligt resurskrävande. Erfarenheter från projekten visar att framgångsfaktorn utgörs av ett kontinuerligt verksamhetsförlagt lärande där kollegor utbildar varandra utifrån verksamhetsspecifika behov.

En lyckad satsning som stärkt personalens digitala kompetens – men behov av fortsatt arbete för att bygga vidare på uppnådda effekter

Utvärderingen visar att projekten stärkt en majoritet av de 20 000 deltagarnas digitala kompetens vad avser vilja, kunskaper, färdigheter och förmågor. Projekten har även höjt lägstanivån bland personalen.

Det har utvecklats strukturer för kontinuerlig kompetensutveckling som även framöver kan ge nya och befintliga medarbetare den digitala kompetens de behöver. Projekten har därtill genererat ett flertal lärdomar vad som krävs för att uppnå goda resultat, inte minst för den grupp av medarbetare som har den lägsta digitala kompetensen, som bör omsättas i praktik. Utvärderingen har också visat på det fortsatta behovet att utbilda chefer i framför allt förändringsledning för att ge goda förutsättningar för medarbetares digitala kompetens och för att realisera digitaliseringens möjligheter.

Ett perspektivskifte krävs för att digitaliseringens möjligheter ska kunna realiseras

Arbetet med att stärka den digitala kompetensen behöver vara en integrerad del i verksamhetsutvecklingen. Digitalisering handlar inte om att använda digital teknik utan om att verksamhetsutveckla i syfte att stärka kvalitet och måluppfyllelse. Det kräver en annan typ av styrning, med ökad involvering och möjlighet till inflytande för medarbetare.