Projekt
Välfärden står inför stora utmaningar kopplat den demografiska utvecklingen som gör att vi blir fler äldre samtidigt som vi blir färre i arbetsför ålder.
Detta innebär stora utmaningar för framtidens kompetensförsörjning inom området vård och omsorg, då den äldre målgruppen är den som utnyttjar och belastar vård och omsorg allra mest.
Blekinge är inget undantag. Karlskrona Kommun ansöker om förstudiemedel för att, tillsammans med övriga vård- och omsorgsgivare i Blekinge göra en analys och kartläggning av kompetensutvecklingsbehov inom vård och omsorg. Övriga aktörer inkluderas genom att kommunerna bjuds in och deltar i kartläggningsarbetet. Resultat förankras i Vård och omsorgscollege Blekinge, som fungerar som en samverkansstruktur för Blekinges fem kommuner, Region Blekinge, privata aktörer och aktuella utbildningsinstanser.
Utmaningar vi har kunnat identifiera som behov att titta närmare på för att förstärka kompetensförsörjningen och behov av kompetensutveckling för framtidens ledare och medarbetare inom vård och omsorg är bland annat: - Vårdens och omsorgen förmåga att ta tillvara innovativa lösningar i form av ny teknik eller ny metodik, både vad gäller att identifiera behov, ta fram lösningar, testa och implementera på ett värdeskapande sätt. - Framtidens ledarskap, vad krävs av ledarskapet för att kunna ge möjlighet till utveckling och ta sig an ny metodik och framtidens utmaningar? - Framtidens medarbetarskap - Vad kan vi förvänta oss av framtidens medarbetare både vad gäller utmaningar, nya behov, kompetenser och förväntningar. - Framtidens brukare - Vad kan vi förvänta oss av dagens och framtidens brukare, både vad gäller utmaningar, nya behov, kompetenser och förväntningar? - Arbetsmiljön, hur skapar vi attraktiva men också friska arbetsplatser, så att vi kan utnyttja full potential hos befintliga resurser. Kommer det att krävas insatser för att stärka den enskilde individen och/eller insatser för grupp, miljö eller ledarskapet? - Rätt kompetens på rätt plats, att säkerställa att vi använder våra resurser på bästa sätt, där var och en får använda sin fulla potential, utifrån kompetens, intresse och erfarenhet. Kartläggningen kommer att göras enligt LFA-modellen, en strukturerad modell för att identifiera rätt aktörer, titta på utmaningar, analysera dem och utifrån det sätta en plan för fortsatt arbete och ansökan om ett genomförandeprojekt. Stegen i modellen är följande: 1. Bakgrund 2. Intressentanalys 3. Problemanalys 4. Målanalys 5. Aktivitetsplan 6. Resursplanering 7. Indikatorer och måluppfyllnad 8. Riskanalys och Riskhantering 9. Analys av antaganden De fyra första blir fokus i förstudien för att sedan skapa ett underlag med värdefulla insatser och aktiviteter i ett genomförandeprojekt. Målet med förstudien är att göra en grundlig kartläggning över problemområdet kompetensförsörjning inom vård och omsorg i Blekinge. Kartläggningen ska ge oss en tydlig bild av vilka områden som är mest angelägna att göra insatser inom vad gäller kompetensutveckling för befintlig personal, omställning och matchning av individer som riskerar stå utanför eller står utanför arbetskraften. Förstudien ska ge indikation på vilka insatser som kan ge mest effekt och är rimliga att gå vidare med. Kartläggningen kommer också att ta hänsyn till perspektiv som jämlikhet, tillgänglighet och ickediskriminering samt ha sin grund i befintliga utvecklingsstrategier såsom Regional Utvecklingsstrategi, Karlskrona kommuns verksamhetsplan samt Vård - och omsorgscollege Blekinges målområden och påbörjade karriärstruktur.