Projekt
TRS vill genomföra den här fördjupade studien för att kartlägga användning av AI idag och de framtida behoven samt skapa en fördjupad förståelse för de anslutna organisationernas behov av kompetensutveckling. Kompetensutveckling är många gånger helt nödvändigt för att öka branschernas och organisationernas livskraft och de anställdas omställningsförmåga och anställningsbarhet. Att fånga behoven ännu närmare än vad vi gör idag genom att kartlägga användningen idag och behov framåt, identifiera vissa yrkesgrupper samt få fatt i hinder och möjligheter för framtida kompetensutveckling kommer att underlätta TRS möjligheter att möta de anslutnas behov. Det kommer också underlätta för de anslutna genom att de får stöd i vad som verkligen krävs för att möta samtid och framtid inom AI.
Våra anslutna har svårt att hålla jämn takt med den utveckling som sker. Vi har summerat några områden som vi idag vet att våra anslutna har svårt att hålla takt med. - Hålla takten med AI, digitalisering och teknikutveckling - Svårighet att uppdatera kompetensen i relation till arbetsmarknadens behov – nu och framåt. - Svårt att utveckla hållbara arbetssätt och arbetsplatslärande
Förstudien syftar till att få ökad kunskap om TRS branschers användning av AI, behov av kompetensutveckling och på vilket sätt kompetensutvecklingen bör utformas för att på bästa sätt möta behoven och stärka arbetstagare utifrån roll och arbetsuppgifter. Vidare är syftet att få ökad kunskap om attityd till kompetensutveckling och lärande – vad som är gemensamt och vad som skiljer sig åt. Den ökade kunskapen om behoven är tänkta att användas för att utveckla TRS verksamhet och erbjuda rätt insatser för våra anslutna verksamheter samt bidra till ökad kunskap för ESF inför kommande satsningar.
Målet med förstudien är att: - Kartlägga hur arbetsmarknaden har påverkats och användningen av AI ser ut inom ideell och idéburen sektor och scenkonsten - Kartlägga behov av kompetensutveckling kopplat till användningen av AI både på kort och lång sikt – vad är gemensamt och vad skiljer sig åt? Perspektiv som ska beaktas är jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering. - Kartlägga hur kompetensutvecklingsinsatser bör utformas för att på bästa sätt möta våra anslutna verksamheters behov? - Utveckla en metod för behovsinhämtning som kan återanvändas vart tredje år. - Baserat på kartläggningen ska den fördjupade studien generera ett kunskapsunderlag som i nästa steg stärker förutsättningarna för mer träffsäkra kompetensutvecklingsinsatser inom AI samt kartlägga och stärka förutsättningarna för ett genomförandeprojekt.
Arbetet kommer vägledas av de horisontella principerna om icke-diskriminering, tillgänglighet och jämställdhet. Värt att notera är att Ideell och idéburen sektor och scenkonsten är branscher som jobbar aktivt med och bidrar till att skapa tillgänglighet, jobba för demokrati och ett jämlikt samhälle vilket ligger i grunduppdragen för kultur, idrott och folkbildning för att nämna några exempel. Om TRS kan bidra till att stärka kompetensen i dessa branscher kan det på lång sikt bidra till ett hållbart samhälle.
Vi avser att arbeta med olika typer av metoder för att samla in och kartlägga behoven utifrån projektmålen. Ansatsen är utforskande och en av metoderna kommer att vara aktionsforskning. Systemet för insamling, uppföljning, utvärdering och analys kommer att säkerställas med de externa utvärderarna. Metoderna kan därför anpassas och i viss mån förändras under förstudiens gång. Metoderna för inhämtning av data enligt nedan: - Kvalitativa Intervjuer, fokusgrupper & workshops - Enkäter - Studiebesök - Lärsituationer - Litteraturstudie - Analys av tidigare skrivna rapporter inom TRS branscher/fackliga parter/arbetsgivarorganisationer samt andra intresseorganisationer. Intressenter för denna förstudieanalys är TRS, TRS parter, ESF samt andra externa intresseorganisationer inom digitalisering och AI.