Projekt

Diarienummer:
24-044-S01
Namn:
NÄR-SAM Samverkan för Närvaro i skolan
Startdatum:
2025-10-01
Slutdatum:
2028-09-30
Berörd fond:
ESF+
Beviljat ESF-stöd:
3 075 781
Insats av strategisk betydelse:
Nej
Interventionstyp:
175
Land som berörs:
Sverige
NUTS-2 kod:
SE32
Program CCI:
2021SE05SFPR
Programområde:
D
Projektägare:
HÄRNÖSANDS KOMMUN
Projektägare organisationsnummer:
2120002403
Region:
Mellersta Norrland
Sekundärtema - Motverka barnfattigdom:
Nej
Specifikt mål:
D1
Stödmottagare ort:
HÄRNÖSAND
Stödmottagare postnr:
87180
Total projektbudget:
6 835 068
Unionens medfinansieringsgrad:
40%

Projektet "NärSam – Närvarosamverkan i Härnösand" adresserar problemet med hög skolfrånvaro i regionen, bland grundskole- och gymnasieelever. Skolfrånvaro har negativa konsekvenser för elevernas utbildningsresultat och framtida arbetsmöjligheter. Orsakerna till frånvaron är komplexa och innefattar både individuella, sociala och strukturella faktorer, såsom psykosociala svårigheter, neuropsykiatriska diagnoser och bristande samverkan mellan skola och andra samhällsaktörer.

Projektets huvudsakliga mål är att skapa hållbara strukturer och metoder för att förebygga och minska skolfrånvaro genom stärkt samverkan mellan skola, socialtjänst, vårdnadshavare och andra aktörer. Detta innebär att insatser ska sättas in tidigt, innan frånvaron blir ett långvarigt problem. Projektet fokuserar även på att stödja elever som redan har problematisk skolfrånvaro genom att utveckla gemensamma arbetssätt och förbättrad uppföljning.

De metoder som används i projektet inkluderar Multi-Tiered Systems of Support (MTSS), en modell som organiserar insatser på tre nivåer beroende på elevernas behov. Genom att arbeta datadrivet och systematiskt följa närvaro och frånvaro kan skolorna anpassa insatserna efter elevernas specifika behov. Samverkan mellan skolan och externa aktörer stärks genom gemensamma rutiner och förbättrad kommunikation, och insatser riktas mot att stödja övergångar mellan skolstadier.

Sammanfattningsvis förväntas projektet på lång sikt leda till att fler elever fullföljer sin utbildning och förbättrar sina chanser på arbetsmarknaden, samtidigt som det stärker skolornas förmåga att arbeta förebyggande mot skolfrånvaro.