Projekt

Diarienummer:
24-030-S05
Namn:
Länsgemensamt kommunalt KTC
Startdatum:
2025-01-01
Slutdatum:
2027-06-30
Antal deltagare:
6227
Berörd fond:
ESF+
Beviljat ESF-stöd:
23 731 132
Insats av strategisk betydelse:
Nej
Interventionstyp:
141
Land som berörs:
Sverige
NUTS-2 kod:
SE12
Program CCI:
2021SE05SFPR
Programområde:
A
Projektägare:
ÖREBRO KOMMUN
Projektägare organisationsnummer:
2120001967
Region:
Östra Mellansverige
Sekundärtema - Motverka barnfattigdom:
Nej
Specifikt mål:
A1A
Stödmottagare ort:
ÖREBRO
Stödmottagare postnr:
70135
Total projektbudget:
43 949 794
Unionens medfinansieringsgrad:
40%

Problemformulering Projektet syftar till att lösa kompetensrelaterade problem inom den kommunala vård- och omsorgssektorn. Bristen på kompetens och kompetensutveckling har negativa konsekvenser för både organisation, personal och brukare. Problemområden inkluderar en åldrande befolkning som ökar belastningen på vården, otillräcklig kompetens bland personalen, särskilt inom områden som läkemedel och omsorg samt en bristande svenska hos delar av personalen. Detta påverkar både vårdkvaliteten och jämlikheten, då många medarbetare, särskilt de med språksvårigheter, inte får tillräckligt stöd och utbildning. Projektet riktar sig till all personal inom vård och omsorg i Örebro län och syftar till att stärka deras kompetens genom simuleringsträning.

Projektmål Huvudmål Genomföra ett utbildningsinitiativ med 6200 utbildningsplatser över 2,5 år för att visa att simuleringsträning är långsiktigt lönsamt och kvalitetshöjande för kommunal vård och omsorg. Långsiktig ambition är att kommunernas politiska nämnder ska besluta om permanent finansiering av projektets verksamhet.

Individmål a) Öka kompetensen hos baspersonal så att den möter kvalitetskraven. b) Stärka kompetensen hos legitimerad personal.

Organisatoriska mål i) Fler kommuner i Örebro län ska årligen erbjuda kompetensutveckling till fler bas- och legitimerad personal. ii) Förbättrad teamsamverkan mellan baspersonal och legitimerad personal. Jämställdhetsmål

Genom att uppnå organisatoriska mål stärks kvinnors kompetens och ställning på arbetsmarknaden.

Tillgänglighetsmål: 1. Minst 95 % av deltagarna med behov av språkstöd ska erbjudas detta. 2. Språkstöd ska bidra till att dessa deltagare bättre kan tillgodogöra sig utbildningen.

Uppföljning Projektet kommer löpande följa deltagarnas antal, yrkeskategorier och om de fått språkstöd, med kvartalsvisa rapporter. Enkäter till deltagare och enhetschefer kommer användas för att mäta utbildningens kvalitet, ökad kompetens och teamsamverkan. En extern utvärderare kommer följa projektet under hela perioden och stödja måluppföljning och utvärdering.

Mottagare av resultatet Slutliga mottagare är brukare inom vård och omsorg, som får bättre vård tack vare högre kompetens hos personalen. Implementering av projektet kommer vara en prioritet med sikte på att göra utbildningsinitiativet permanent.

Metod och tillvägagångssätt För att möta de identifierade problemen och uppnå projektmålen kommer vi att använda simuleringsträning som en central metod. Simulering som metod har sitt ursprung i flygindustrin och har visat sig effektiv för kompetensutveckling inom flera sektorer, inklusive vården. I detta projekt kommer vi att använda simulering som en del av en kursstruktur, där deltagarna genomför övningar i en kontrollerad miljö som efterliknar verkliga situationer.

Kursstrukturen för simuleringsträningen delas upp i fyra steg: • Förberedelse: Deltagaren får informationsmaterial att läsa innan kursstart. • Genomgång: Utbildningsledaren går igenom kursens syfte, scenario, utrustning och lärandemål. • Simulering: Deltagarna genomför scenariot självständigt. • Debriefing: CORE-metoden används för att reflektera över scenariot och förbättra praktiken.

Vi kommer att anpassa simuleringen för olika behov och förutsättningar. För enklare scenarier som bemötande krävs ingen dyr utrustning, vilket gör att vi kan hålla kurserna ute på arbetsplatserna, och därmed göra dem tillgängliga för alla enheter i länet. Språkstöd och tolk kommer att erbjudas vid behov för att säkerställa att alla anställda kan delta på jämlika villkor. Simulering som metod är också lämplig för tvärprofessionellt arbete, vilket kommer att stärka samarbetet inom arbetsgrupperna. Kurserna riktar sig till hela arbetsgrupper, inklusive legitimerad personal, och kommer att erbjudas både på KTC-noderna och ute i verksamheterna via mobila utbildningsteam.

Huvudsakliga aktiviteter för att uppfylla projektmålen Projektet kommer att genomföra en serie utbildningsaktiviteter baserat på tidigare undersökningar och identifierade behov. Under det första kvartalet genomförs utbildningen KlinSim 1 för utbildare. Därefter utvecklas kursutbudet för baspersonal, sjuksköterskor och arbetsterapeuter, med målet att uppfylla projektmålen.

Vi kommer även att utveckla kurser för tvärprofessionella team. Dessa kurser kommer att innehålla lärandemål kopplade till områden där brister identifierats. Vid behov kan enheter beställa utbildningar för att åtgärda specifika kompetensbrister.

Språkstöd och tolk kommer att erbjudas för de deltagare som behöver det. Detta är särskilt viktigt inom funktionsstöd där vissa medarbetare är döva.

Deltagarnas väg genom projektet Deltagarnas väg genom projektet omfattar följande steg: 1. Utbildningstillfällen annonseras via mailutskick eller avrop från chef. 2. Anmälan till kurstillfället sker. 3. Två veckor innan kursen får deltagaren skriftlig information. Om språkstöd behövs informeras även enhetschefen. 4. Deltagaren deltar i utbildningen som inkluderar genomgång, simulering och debriefing med CORE-metoden. Efter kursen får deltagaren diplom och utvärderar kursen. 5. Enhetschefen utvärderar effekterna av utbildningen i en enkät i slutet av året.

Säkerställande av deltagarantal För att säkerställa att projektet når det planerade antalet deltagare kommer vi att: • Förankra projektet hos kommunernas ledning och använda den etablerade samverkansstrukturen. • Lägga kurstillfällen på dagar och tider som underlättar för verksamheterna. • Om det behövs, anpassa projektet till att arbeta mer med mobila team. • Informera enhetschefer om nyttan med utbildningssatsningen och erbjuda studiebesök på KTC-noder.

Projektorganisationens kapacitet och kompetens Nödvändiga kompetenser För att använda simuleringsträning som pedagogisk metod krävs att utbildningsledarna har kompetens inom klinisk simulering. Vi prioriterar erfarenhet inom yrket och intresse för att utbilda kollegor framför formell pedagogisk utbildning. Utbildningsledarna kommer främst att vara sjuksköterskor, arbetsterapeuter och undersköterskor. Varje länsdel kommer att ha ett team av tre utbildningsledare som utgår från en fysisk nod, men de kan verka över hela länet beroende på kompetensbehov.

Utbildningsledarna erhåller utbildning i klinisk simulering genom KlinSim, där KlinSim 1-nivån bedöms som tillräcklig för vårt syfte.

Språkstöd kommer att köpas in från kommunernas utbildningsanordnare. Kravet är att lärarna har legitimation och behörighet att undervisa i svenska som andraspråk. Vid behov anlitas även dövtolkar.

Säkerställande av personal vid projektstart Den arbetsgrupp som utvecklat den här ansökan och undersökt möjligheterna för ett länsgemensamt KTC kommer att fortsätta sitt arbete under hösten 2024. Detta för att säkerställa att projektet har rätt resurser och är bemannat inför starten den 1 januari 2025.

Förankring Förankring hos stödsökande och övriga aktörer Projektansökan är förankrad hos stödsökande genom att socialcheferna i länet initierade den arbetsgrupp som tagit fram underlaget och tagit beslut om att anta den här ansökan. Arbetsgruppen har kontinuerligt informerat verksamhetscheferna via Nätverket för Vård- och omsorgschefer, vilket givit cheferna möjlighet att lämna input. Genom att arbetsgruppen har representanter från varje länsdel har hela länets förutsättningar beaktats. Två medicinskt ansvariga från MAS/MAR-nätverket och Örebro kommuns medicinska strateg har också ingått i arbetsgruppen, vilket har säkerställt förankring ur ett hälso-sjukvårdsperspektiv.

Styrgruppens sammansättning och relevans Styrgruppen kommer att bestå av socialchefer från varje länsdel för att behålla ett länsperspektiv och för att de har beslutsmandat inom vård och omsorg. Socialcheferna ingår i socialchefsnätverket och kan förankra projektet hos de kommuner som inte deltar i styrgruppen. En representant från Örebro kommuns Utvecklings- och hållbarhetsavdelningen kommer också att delta för att säkerställa att de horisontella principerna beaktas.

En referensgrupp kommer att bildas med projektledaren, ansvariga för regionens KTC, universitetets KTC, Länsgården, fastighetsägare och en representant för utbildningsanordnare på gymnasial nivå.