Projekt

Diarienummer:
24-058-S01
Namn:
Kompetensutveckling för hållbara skolmåltider
Startdatum:
2025-10-01
Slutdatum:
2028-09-30
Antal deltagare:
1220
Berörd fond:
ESF+
Beviljat ESF-stöd:
14 735 802
Insats av strategisk betydelse:
Nej
Interventionstyp:
141
Land som berörs:
Sverige
NUTS-2 kod:
SE11
Program CCI:
2021SE05SFPR
Programområde:
A
Projektägare:
STOCKHOLMS KOMMUN
Projektägare organisationsnummer:
2120000142
Region:
Stockholm
Sekundärtema - Motverka barnfattigdom:
Nej
Specifikt mål:
A1A
Stödmottagare ort:
STOCKHOLM
Stödmottagare postnr:
10535
Total projektbudget:
27 288 522
Unionens medfinansieringsgrad:
40%

Varje dag serveras cirka 100 000 måltider i Stockholms stads kommunala skolor. Måltiderna behöver vara välsmakande och näringsriktiga – så att eleverna får i sig vad de behöver för att klara skoldagen – men de behöver också vara hållbara och klimatsmarta. Det finns politiskt beslutade klimat- och hållbarhetsmål på global, nationell, regional och lokal nivå, och utbildningsnämnden har en viktig uppgift i att bidra till att målen uppnås.

Projektet syftar till att säkerställa en mer hållbar och klimatsmart måltidsverksamhet i Stockholms stads skolor, genom kompetenshöjande åtgärder riktade till olika delar av utbildningsnämndens organisation. Inom projektet ska insatser riktas mot hela skolorganisationen, dvs. mot förtroendevalda i utbildningsnämnden, tjänstepersoner på central förvaltning, rektorer, ledningsgrupper och pedagogisk personal på skolenheterna samt kökspersonal i skolköken. Totalt ska drygt 1200 personer inom utbildningsförvaltningen erbjudas olika utbildningar, som anpassas efter personalgruppernas specifika behov.

Projektets fokus kommer att vara kökspersonalen. En stor del av kökspersonalen har låg eller ingen formell utbildning. Projektets genomförande kommer därmed att bidra till att öka denna personalgrupps kompetens, och därmed stärka dess ställning på arbetsmarknaden. Kompetensutveckling kommer att ske genom ökad kunskap om hållbara livsmedel, höjd kompetens inom praktisk matlagning med mer växtbaserade inslag samt förtrogenhet med ett digitalt systemstöd för planering och tillredning av näringsriktiga, välsmakande och hållbara måltider.

Projektets övergripande mål är att skolornas personal ska känna sig trygga, säkra och kompetenta i att tillaga och servera god och näringsrik mat, med låg miljö- och klimatpåverkan, till samtliga elever i stadens skolor. Med utgångspunkt i ett för utbildningsförvaltningen enhetligt och gemensamt förhållningssätt till den hållbara skolmåltiden, och med ett tydligt fokus på likvärdiga och klimatsmarta skolmåltider, säkerställs stockholmselevernas rätt till en god och näringsrik kost – som inte bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser eller negativ klimatpåverkan.