Projekt

Diarienummer:
24-049-S03
Namn:
Helsingborgs Stadskärna i Omställning
Startdatum:
2025-09-01
Slutdatum:
2027-08-31
Antal deltagare:
308
Berörd fond:
ESF+
Beviljat ESF-stöd:
6 206 832
Insats av strategisk betydelse:
Nej
Interventionstyp:
141
Land som berörs:
Sverige
NUTS-2 kod:
SE22
Program CCI:
2021SE05SFPR
Programområde:
A
Projektägare:
Helsingborg Citysamverkan AB
Projektägare organisationsnummer:
5568028079
Region:
Sydsverige
Sekundärtema - Motverka barnfattigdom:
Nej
Specifikt mål:
A1A
Stödmottagare ort:
HELSINGBORG
Stödmottagare postnr:
25221
Total projektbudget:
11 535 807
Unionens medfinansieringsgrad:
40%

Besöksnäringens branscher och aktörer i citykärnan en viktig del i stadens utveckling och en bidragande faktor till Helsingborgs attraktionskraft och förmåga att kunna erbjuda god service och ett gott värdskap. Besöksnäringen har även en viktig roll för Helsingborgs ekonomi och arbetsmarknad.

Dock genomgår besöksnäringen för närvarande en betydande omställning. Förändringarna kännetecknas framförallt av nya kund- och gästbeteenden kopplat både till den digitala och tekniska utvecklingen och till att både handeln och hotell- och restaurangbranschen, men även aktörer inom andra branscher i besöksnäringen som kultur, resebyråer och hyrbilsverksamheter, förutsätts ta ett utökat socialt och miljömässigt ansvar.

De pågående förändringarna påverkar förutsättningarna för besöksnäringen i Helsingborg. Den snabba omställningen medför nya krav både på medarbetarnas och chefernas kompetens samtidigt som besöksnäringen står inför stora utmaningar när det gäller jämställdhet och icke-diskriminering.

Det är mot bakgrund av denna omställning som Helsingborgs Citysamverkan AB genomför ett strategiskt projekt för besöksbranschen som framförallt ska förbättra personalens förmåga att hantera förändringar men också öka företagens konkurrenskraft och lönsamhet och ytterst stärka "varumärket" Helsingborg.

Projektets resultatmål på individnivå är att deltagarna ska få relevant kompetensutveckling för att kunna möta krav på omställning och att kompetensutvecklingen leder till ökade förutsättningar för deltagarna att möta förändrade krav på ökad digitaliserings- och hållbarhetskompetens.

Resultatmål på organisations- och systemnivå är att projektets insatser leder till att medverkande företag får en stärkt omställningsförmåga till nya förutsättningar och en ökad kapacitet för strategisk och hållbar kompetensförsörjning samt att medverkande företag får en stärkt förmåga att möta utmaningar inom jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering.

För att utbildningarna som genomförs i projektet verkligen bidrar till medarbetarnas utveckling och verksamheternas mål är det av stor vikt att ge chefer kunskap om hur de aktivt kan följa upp utbildningsinsatser. Kollegial samverkan utgör också en central metod i projektet för att stärka och vitalisera besöksnäringen i stadskärnan. När olika aktörer, från både näringslivet, fastighetsföretag och kommunen, samarbetar, skapas en dynamisk och levande miljö som gynnar både invånare och besökare.

En annan viktig metod i projektet är användningen av olika lärformer. Genom att tillämpa varierande pedagogiska metoder i utbildningarna kan man underlätta för alla medarbetare att kunna att utvecklas på ett sätt som passar deras individuella behov och inlärningsstilar.