Projekt

Diarienummer:
24-048-S04
Namn:
Follow the Redline
Startdatum:
2025-09-01
Slutdatum:
2028-04-30
Antal deltagare:
330
Berörd fond:
ESF+
Beviljat ESF-stöd:
8 140 853
Insats av strategisk betydelse:
Nej
Interventionstyp:
140
Land som berörs:
Sverige
NUTS-2 kod:
SE22
Program CCI:
2021SE05SFPR
Programområde:
A
Projektägare:
FÖRENINGEN REDLINE
Projektägare organisationsnummer:
8024960646
Region:
Sydsverige
Sekundärtema - Motverka barnfattigdom:
Nej
Specifikt mål:
A2A
Stödmottagare ort:
BARA
Stödmottagare postnr:
23365
Total projektbudget:
15 073 749
Unionens medfinansieringsgrad:
40%

Malmö har länge brottats med hög arbetslöshet, särskilt bland unga. I januari 2025 låg arbetslösheten i staden på 12 %, jämfört med rikets genomsnitt på 6,4 %. Bland unga mellan 18 och 24 år var siffran ännu högre, 15,3 %, med en tydlig skillnad mellan män (18 %) och kvinnor (12 %).

Långtidsarbetslösheten är en av de största utmaningarna. Över 16 900 personer i Malmö är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och bedöms ha svag konkurrensförmåga på arbetsmarknaden. Nästan 40 % av de som varit arbetslösa i mer än två år saknar gymnasieutbildning, vilket ytterligare försvårar deras möjligheter att få ett arbete.

Malmös demografi spelar en stor roll i arbetslösheten. Nästan hälften av stadens invånare är under 35 år och en tredjedel av befolkningen är född utanför Sverige. Gruppen med utomeuropeisk bakgrund utgör nästan 45 % av alla inskrivna arbetslösa, en andel som har ökat stadigt sedan början av 2000-talet.

Utbildningsnivån är en avgörande faktor för arbetslösheten. Malmö har en hög andel unga som inte fullföljer gymnasiet, och av de som omfattas av ungdomsgarantin (UGA) har 39,6 % varit arbetslösa i 6–12 månader, medan 24,2 % har varit utan arbete i 12–24 månader. Denna situation skapar en stor risk för långvarigt utanförskap, fattigdom och psykisk ohälsa.

MÅLSÄTTNING OCH SYFTE Projektet, Follow the Redline, har för avsikt att genom förberedande och stärkande insatser bidra till att unga Malmöbor (19–29 år) som står långt ifrån arbete och har behov av ett omfattande stöd för inträde på arbetsmarknaden, stärker sina förmågor och sitt psykiska mående för att bättre kunna tillgodogöra sig jobbmatchande insatser.

Projektet Follow the Redline ska arbeta med 330 deltagare under tre år, cirka 100 deltagare/år. Deltagarna är 19-29 år. Varav 120 deltagare är kvinnor och 210 deltagare är män eller annan. Budget på 8,2 mkr under 32 månader.

Mål 1 Stegförflyttning mot arbetsmarknad 90 procent av deltagarna ska uppleva att de har gjort relevanta stegförflyttningar mot att kunna tillgodogöra sig en arbetsmarknadspolitisk insats. Varav 36 procent är kvinnor och 64 procent är män eller annan.

Mål 2 Ökad upplevd meningsfullhet 90 av deltagarna ska ha deltagit i insatser i projektet som bidrar till insikter om innanförskap och arbetsliv. Varav 36 procent är kvinnor och 64 procent är män eller annan.

Mål 3 Ökad hälsa och välbefinnande 80 procent av deltagarna upplever bättre hälsa och välbefinnande vid avslut i projektet. Varav 36 procent är kvinnor och 64 procent är män eller annan.

ÖVERGRIPANDE RESULTAT Det övergripande och långsiktiga resultatet för projektet Follow the Redline ska vara att bidra till ökad inkludering och därmed minskad arbetslöshet för de unga i Malmö som står längst ifrån ett arbete och har en särskilt svag anknytning till arbetsmarknaden.

Resultatet av projektet är ett minskat utanförskap och fler som står bättre rustade och kan delta på ett lyckosamt sätt i matchande arbetsmarknadspolitiska insatser och på så vis konkurrera om de lediga jobben på bättre villkor. Resultatet att fler är rustade för matchande insatser och kommer i arbete bidrar till minskade kostnader för staden men även skatteintäkter. I förlängningen skapar arbete och innanförskap även en bättre hälsa och därmed friskare medborgare. Det segregerade och polariserade Malmö minskar och ett mer inkluderande Malmö skapas genom sänkt arbetslöshet och delaktigt innanförskap för de unga som står längst ifrån anställning.

KOMPLETTERANDE INSATS Projektet avser att komplettera befintliga arbetsmarknadspolitiska insatser. Sådan insats kan exempelvis vara Arbetsförmedlingens upphandlade tjänst, Rusta och Matcha. Projektets mål är att vara en möjlig aktör för de deltagare som ännu inte har påbörjat Rusta och matcha och anses ha behov av ett mer omfattande stöd för att förberedas att delta i matchande insatser. Projektet avser även att ta emot de individer som utan framgång deltagit i Rusta och matcha och är i behov av ett annat mer omfattande stöd för att göra stegförflyttningar mot arbete.

Vi avser att framförallt stötta de arbetslösa med svag ställning på arbetsmarknaden som har behov av ett mer omfattande stöd. Vårt mål i projektet är också att bidra till ett jämlikt och jämställt stöd genom projektets arbetsmetod. Detta går helt i linje med syftet för inriktning 2 i utlysningen POA2: aktiv inkludering i skola och arbetsliv: att finansiera projekt som bidrar till att individer som varken arbetar eller studerar kan närma sig arbetsmarknaden, komma i arbete, studier eller arbetsmarknadspolitiska program. Insatserna skall vara anpassade till deltagande individers behov och förutsättningar.

REDLINE TRAINING CENTER Redline training center (Redline) är en av Europas största kampsportsanläggningar med instruktörer och tränare i världsklass. På Redline finns ca 1300 medlemmar inom både elit och bredd. Föreningen är en av de föreningar som genomgått Antidoping Sveriges e-utbildning, Vaccinera Klubben. Svenska Budo och kampsportsförbundet nominerade Redline till Årets förening 2023. Vi erbjuder sporterna MMA, Thaiboxning, boxning, BJJ för barn och NoGi. Här tränar alla från barn, till motionärer och vuxna på elitnivå. En viktig drivkraft för oss är att skapa en stark gemenskap och att alla ska känna sig välkomna. Redline är en förening där människor med olika bakgrund och åldrar kan mötas. Föreningen ger sina medlemmar möjligheten att vara sig själva och uttrycka sig genom rörelse vilket skapar en glädjefylld gemenskap och inspirerar till utveckling.

VARFÖR VI? Malmö är helt fantastiskt, men det går inte att blunda för de utmaningar som vår stad har. Segregering, socioekonomisk utsatthet och en hög arbetslöshet är några av de problem som staden brottas med. Genom kampsporten och föreningens strävan mot att skapa en stark gemenskap har vi sett att vi skulle kunna göra mer för att stärka fler Malmöbor.

På Redline ser vi dagligen hur föreningslivet fungerar som en första väg in i samhället. Hos oss kommer många med svaga band till samhället och arbetslivet för att träna och här fungerar vår gemenskap som en plats för tillhörighet och sammanhang, här stöttar och hjälper vi varandra.

Vi ser träning och sport som en viktig del av varje människas liv och en viktig pusselbit för god livskvalitet. Kampsport skapar trygga och ödmjuka individer. De som tränar i föreningen tillhör alla samhällets skikt och kommer från många olika delar av världen. Företagsledaren, studenten, läkaren och en arbetssökande person tränar sida vid sida på lika villkor. Vi har genom åren sett hur det skapar värdefulla nätverk och möjligheter för dem alla. Vid många tillfällen har träning på Redline inneburit att isolering och ensamhet har brutits och i andra fall har gemenskapen lett till anställning.

Genom vår satsning, Follow the Redline, vill vi ta tillvara på denna unika möjlighet och göra mer i vårt arbete med att hjälpa individer vidare in i samhället. Genom kombinationen med träning, motivation, inkludering och samtal har vi en unik möjlighet att nå unga i utanförskap. Genom att ta avstamp i det salutogena och utgå från det som fungerar och motiverar har vi en modell som fungerar och ger positiva effekter långt utanför klubbens lokaler. Vi som arbetar med satsningen Follow the Redline har lång erfarenhet av att förbereda och stötta de individer som står långt från arbetsmarknaden för att komma in i studier eller arbete. Under 15 år har vi bedrivit och utvecklat flera lyckade arbetsmarknadsprojekt, framförallt för denna målgrupp.

BEHOV AV FLER AKTÖRER Trots att Malmö är en tillväxtstad med över 64 000 nya arbetsplatser de senaste 20 åren kvarstår utmaningen att matcha arbetssökande med de jobb som finns. Brist på utbildning och relevant arbetslivserfarenhet gör att många Malmöbor har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Det finns flera aktörer. Arbetsförmedlingen, som driver program som Rusta och matcha och Sammanhållet matchningsstöd. Malmö stad, som genom Arbetsmarknads- och socialförvaltningen erbjuder stöd för utsatta grupper. Samt Idéburna organisationer. Trots dessa insatser kvarstår ett glapp. Många unga har svårt att tillgodogöra sig befintliga program på grund av psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), bristande kunskap om arbetsmarknaden eller svaga nätverk. Därför behövs fler aktörer som kan erbjuda individanpassade insatser för att förbereda deltagarna på ett hållbart inträde i arbetslivet.

METOD OCH ARBETSSÄTT Projektet, Follow the Redline, bygger på en holistisk metod där deltagarnas hela livssituation tas i beaktande. Följande område är i fokus: Meningsfullhet, Hälsa och Arbetsliv.

Vid start genomförs en kartläggning där deltagarnas bakgrund, behov och mål analyseras. Varje deltagare får en individuell plan med tydliga steg mot arbete eller studier. Regelbundna coachsamtal säkerställer att deltagarna får det stöd de behöver. Meningsfullhet För ett lyckat deltagande behöver varje deltagare uppleva att det de deltar i är meningsfullt. Här ligger fokus på att skapa ett relevant innehåll. Det kan handla om hälsosamma rutiner, hitta en väg mot ett arbete och en relevant praktikplats. Deltagarna får stöd i att navigera kontakter med myndigheter och lösa eventuella problem som står i vägen för sysselsättning. Genom sociala aktiviteter och gemenskap skapas en känsla av tillhörighet och motivation.

Hälsa Kampsport och annan fysisk träning används för att bygga självförtroende och motivation. Träningen hjälper deltagarna att skapa rutiner och struktur i vardagen. Social gemenskap genom träning minskar isolering och bidrar till personlig utveckling. Genom att bättre förstå vikten av god sömn och näringsriktig mat skapas bättre rutiner som medför mer energi att hantera livet.

Arbetsliv I detta område får deltagarna stöd i att bättre förstå arbetsmarknaden och dess förutsättningar. Deltagarna får möjlighet att träffa arbetsgivare och vara på praktikplatser. Studiebesök och föreläsningar med arbetsgivare ger insyn i arbetsmarknaden och skapar en bättre bild för vad deltagaren behöver göra eller uppnå för att nå sitt mål i arbetslivet. Praktikplatserna bidrar till viktig erfarenhet och färska referenser när de ska söka arbete.

DELTAGARENS VÄG GENOM PROJEKTET

Introduktion och kartläggning Individuell introduktion där deltagaren träffar en coach för att kartlägga sin situation, mål och hinder. Hälsoaktiviteter påbörjas för att skapa struktur och engagemang. Social inkludering genom gruppaktiviteter och nätverksträffar.

Kompetensutveckling och förberedelse Här får deltagarna fortsatt coachning med fokus på att stärka deltagarens självförtroende och arbetsmarknadskompetens. Studiebesök och föreläsningar hos arbetsgivare inom intressanta branscher planeras in. Deltagarna fortsätter sina aktiviteter inom hälsa, livsbalans och fysisk träning.

Arbetsliv De allra flesta deltagarna kommer att praktisera. De kommer att tilldelas en relevant praktikplats utifrån deras önskemål. Täta uppföljningar görs av projektets coach, både med deltagare och arbetsgivare. Fortsatt coachning sker inom både hälsa och arbetsmarknadens förutsättningar.

Slutsats Follow the Redline fyller en viktig funktion genom att erbjuda en bra väg mot ett hållbart arbetsliv för de unga som står allra längst från arbetsmarknaden. Projektet bygger på en beprövad metod där fysisk aktivitet, social inkludering och individanpassat stöd kombineras för att skapa långsiktiga förändringar.

Genom att möta deltagarna där de är, anpassa insatser efter deras behov och använda träning som ett verktyg för motivation och struktur, har Follow the Redline möjlighet att utgöra en förberedande, stärkande och kompletterande insats för de matchande arbetsmarknadspolitiska insatserna.