Projekt
FolkisUng Projektet FolkisUng ska bidra till att fler unga som varken arbetar eller studerar kommer i arbete alternativt studier. I de fall deltagarna inte kommer i arbete eller studier som ett resultat av projektet ska insatserna ha bidragit till relevant stegförflyttning närmare arbete.
Projektets idé utgår ifrån att folkhögskolan är en resurs i hela landet som redan lyckas väl med motsvarande målgrupper, men att den har potential att bidra till att unga 16–29 år som varken arbetar eller studerar ska kunna fullfölja en gymnasieutbildning eller komma vidare till etablering på arbetsmarknaden. Det gäller särskilt för de grupper inom UVAS som är mest sårbara och möter större hinder: personer med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa, unga utrikesfödda kvinnor samt unga i områden med socioekonomiska utmaningar. Målgrupper som folkhögskolan har lång erfarenhet av.
Projektet ska genom folkhögskolornas verksamheter, erbjuda rätt insatser och stöd. Insatserna ska vara individanpassade, stödjande och kompetenshöjande utifrån unga kvinnors och mäns behov och på likvärdiga villkor, så att fler unga får rätt förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden, kan slutföra sin gymnasieutbildning eller att påbörja en annan utbildning. Projektets arbetssätt tar utgångspunkt i folkhögskolans långa erfarenhet av en demokratisk och inkluderande pedagogik. Att metoderna främjar inkludering, delaktighet och tillit är centralt för hela arbetet och hela målgruppen. Projektets insatser ska vara hållbara på det sätt att alla deltagare, oavsett kön, funktionalitet och ursprung, på likvärdiga villkor ska få kunskaper som ger förutsättningar för etablering på arbetsmarknaden och få stöd att rustas för hela livet, med fokus på en arbetsmarknad som "väntar runt hörnet".
Olika aktörer behövs för att bryta utanförskap. Folkhögskolan är en viktig aktör i det arbetet. Projektet tar därmed utgångspunkt i de individer som folkhögskolorna tillsammans med samarbetskommunerna ser särskilt angeläget för projektet att stötta. Likaså är det individer som kommunerna upplever svåra att nå.
Folkbildningsrådet och folkhögskolor är stödsökande. De åtta folkhögskolorna kommer tillsammans med de 13 samarbetskommunerna skapa goda förutsättningar för projektets genomförande och måluppfyllelse genom att utveckla en fungerande samverkan kring de 560 individer som skrivs in i projektet. Projektet ska bidra till att fler unga kvinnor och män som varken arbetar eller studerar kommer i arbete eller studier alternativt tar relevanta steg närmare arbete. Ett framgångsrikt arbetssätt som är jämställt, icke-diskriminerande och tillgängligt arbetssätt delas med andra kommuner och folkhögskolor och av projektets aktörer tas tillvara.