2016/00505 - Workplace Luleå 2.0

Projektnummer:
2016/00505
Projektägare:
Luleå kommun/Arbetsmarknadsförvaltningen, Arbetsmarknadsförvaltningen, Projekt och utvecklingsavdelningen
Namn:
Workplace Luleå 2.0
Region:
Övre Norrland
Planerat antal deltagare:
80
Projektperiod:
2017-03-01 - 2019-11-29
Total projektbudget:
6 123 292
Beviljat ESF-stöd:
2 875 498
Kontaktperson:
Vera Westerlund
E-post:
vera.westerlund@amf.lulea.se
Stödmottagare postnr:
97185
Stödmottagarens address:
Programområde:
2
Specifikt mål:
2.1
Unionens medfinansieringsgrad:
50%
Interventionstyp:
102

Projektet syftar till att bereda möjlighet för utrikesfödda att snabbare få tillträde till arbetsmarknaden genom direkt matchning mot arbetsgivare i behov av arbetskraft

Norrbotten står inför stora utmaningar vad gäller kompetensförsörjningsfrågan. Fler och fler arbetsgivare signalerar svårigheter att rekrytera inom flertalet branscher. Samtidigt ökar gruppen utrikesfödda som står för ca 1/3 av inflyttningen till länet. Denna grupp är dock överrepresenterad bland de arbetssökande inskrivna på arbetsförmedlingen. Särskilt svårt är det för utrikesfödda kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden.

För att klara arbetskraftsförsörjningen nu och på sikt måste arbetsgivare bredda sin rekrytering och öka mångfalden på arbetsplatserna men även uppmuntra till otraditionella yrkesval utifrån underrepresenterat kön.

Såväl arbetsgivare som målgruppen upplever dock ett antal hinder för att utrikesfödda snabbare skall komma i anställning än vad som är fallet idag. Det som anges som de största utmaningarna är bristande språkkunskaper och avsaknad av svensk arbetslivserfarenhet samt nätverk hos målgruppen. Arbetsgivare har svårt att avsätta tid för den utökade handledning som krävs för att introducera målgruppen i förekommande arbetsuppgifter.

Projektets huvuduppgift är därför att bedriva långtgående handledning som ett stöd för såväl arbetsgivare som deltagare vid rekrytering och anställning av målgruppen för att överbrygga de identifierade hinder som försvårar kompetensförsörjningen i länet.

Den förväntade effekten blir att både arbetsgivare och deltagare får ett utökat lärande av varandra vilket skall underlätta framtida fortsatt anställning och breddad rekrytering av målgruppen. Målet är fler utrikesfödda kvinnor och män som snabbare går till anställning eller studier och fler arbetsgivare som genom ett långsiktigt lärande i projektet ser målgruppen som en resurs vid rekrytering.