Min väg – från utanförskap till egen försörjning

3 juli 2025
Region
ESF Nationellt, Sydsverige
Okategoriserad

Att få möjlighet att ta hand om sig själv och känna stolthet över att kunna bidra till samhället – det är kärnvärdena som driver projektet Min väg i Hässleholms kommun. Med stöd från Europeiska socialfonden har 26 av de 35 deltagare som ska ut i arbete fått anställning.

Oavsett vem som kommer in i vårt projekt handlar det om social återintegration – att närma sig den normativa samhällskontexten på ett sätt som fungerar och blir hållbart för individen, säger projektledaren Daniel Stenberg.

Projektet Min väg drivs av Hässleholms kommun med stöd från Europeiska socialfonden och vänder sig till personer som står långt från arbetsmarknaden. Under projektperioden 2023–2026 kommer totalt 150 deltagare att få individuellt anpassat stöd på sin resa från ekonomiskt bistånd till självförsörjning.
Projektet riktar sig till tre målgrupper: långtidsarbetslösa med komplex problematik, personer med svag språkutveckling under eller efter SFI, samt ungdomar i åldern 16–20 år inom det kommunala aktivitetsansvaret som riskerar att hamna i framtida utanförskap.

Daniel Stenberg, projektledare Min väg


I stället för traditionella arbetssökarprojekt använder Min väg metoden Supported Employment från USA och den danska BIP-studien. Filosofin är enkel: bygg på det som fungerar i stället för att fokusera på det som inte gör det – och arbeta för samordnade insatser där alla för individen relevanta aktörer drar åt samma håll.


Vi ser till individens styrkor och arbetar strategiskt för att främja samarbetet med arbetsplatser som kan och vill ta emot deras kompetens, berättar Daniel.

En central del är så kallad OCN-validering, där deltagarna får sin reella kompetens dokumenterad – allt från grundläggande arbetsplatskunskap till yrkesspecifika färdigheter.

– Det gör något med deltagarna att få sitt första intyg på att de har klarat av något. Ofta växer individen i både självkänsla och självförtroende, säger han.

Resultaten hittills är imponerande: av 100 deltagare har över 70 procent av dem som ska ut i arbete lyckats, och 80 procent av dem som ska börja studera har nått sitt mål. Arbetstillfällena spänner över många branscher – från vård och transport till lager, städ och kommunala utvecklingsanställningar.
Projektets påverkan sträcker sig längre än de individuella framgångarna. Det uppsökande arbetet förändrar attityder hos arbetsgivare och bidrar till minskade samhällskostnader för ekonomiskt bistånd och vård. Men för Daniel är den mänskliga dimensionen det viktigaste.


För de här individerna handlar det om att skapa en kontext som ökar välmående och tilltro till att kunna stå på egna ben och känna stolthet över att bidra till samhället. Man blir en del av ”vi” i stället för ”ni”.

Fakta om Min väg

Vad?

Ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden, drivet av Hässleholms kommun. Syftet är att stötta personer från ekonomiskt bistånd till självförsörjning.

Målgrupp

  • Långtidsarbetslösa med komplex problematik
  • Personer med svag språkutveckling
  • Ungdomar som riskerar utanförskap

Resultat hittills

  • 100 deltagare har varit inskrivna i projektet
  • 26 av 35 personer som ska ut i arbete har fått anställning (över 70 %)
  • 10 av 12 personer som ska studera har börjat sina studier (över 80 %)
  • Bred variation av arbetsplatser: vård, transport, kultur, kommunal verksamhet
  • Flera anställningar har skett utan lönesubventioner

Fördelning efter kön och bakgrund

  • Kvinnor: 15 av 20 har fått arbete (varav 13 av 15 utrikes födda)
  • Män: 11 av 15 har fått arbete (varav 8 av 10 utrikes födda)
  • Studier, kvinnor: 7 av 8 har börjat studera (samtliga utrikes födda)
  • Studier, män: 2 av 4 har börjat studera (båda utrikes födda)

Tidsperiod: 2023–2026
Projektledare: Daniel Stenberg, KBT-terapeut

 

Hjälpte informationen dig?

Ja
Nej
Tack för din feedback!