Europa i min region 2025 – Upptäck EU:s investeringar nära dig!
29 april 2025Under hela maj månad pågår den årliga EU-gemensamma informationskampanjen Europa i min region.
Insatser som gör skillnad – EU investerar i din närhet
Syftet med kampanjen är att ge alla i Europa en chans att upptäcka och lära sig mer om hur EU-fonder används och vilken nytta de gör på hemmaplan. Projekt med EU-finansiering deltar i kampanjen genom att arrangera olika typer av evenemang, både fysiska och digitala, för att visa hur EU-medel används och vilken samhällsnytta de bidrar till.
Kampanjen erbjuder en unik möjlighet för EU-finansierade projekt att synliggöra sin verksamhet och sina insatser. Alla EU-finansierade projekt, inklusive de från tidigare programperioder har möjlighet att delta i kampanjen.
Exempel på evenemang under kampanjen:
- Studiebesök: Besök på projektplatser där deltagarna får se verksamheten i praktiken.
- Seminarier: Föreläsningar och diskussioner om projektens mål, metoder och resultat.
- Workshops: Interaktiva sessioner där deltagarna får lära sig mer om projektens metoder och verktyg.
I år deltar flera projekt från Europeiska socialfonden i kampanjen.
Aktiviteterna som socialfondsprojekt arrangerar under kampanjen är:
Handslaget Kronoberg bjuder in till studiebesök
2 maj 08-16:00 i Växjö
Är du politiker eller beslutsfattare? Välkommen att lyssna på arbetsgivare och anställda som berättar om de goda resultat som språkutbildning på arbetsplatserna ger.
Kompetensförsörjning är en stor utmaning både i näringslivet och offentlig verksamhet. Språkhinder och missförstånd kring sociala koder är vanliga problem. Det EU-finansierade projektet Handslaget Kronoberg erbjuder kostnadsfri språkutbildning direkt på arbetsplatsen, vilket kan skapa nya möjligheter för rekrytering. Kom och lyssna på arbetsgivare och anställda som delar med sig av de fantastiska resultaten från språkutbildningen.
Mer information om projektet och anmälan till studiebesöken.
Malå Möts
5 maj 17-19 i Malå
Malå Möts är en mötesplats för alla boende i Malå med omnejd. Malå kommun och Springlidens byaförening bjuder in till en temakväll om aktiviteter under barmarkssäsongen.
Alla är välkomna att knyta nya kontakter och träffas. Temat för kvällen är aktiviteter att göra under barmarkssäsongen, såsom vandringsleder, event och föreningsaktiviteter. Det är gratis att delta och ingen anmälan krävs.
Evenemanget arrangeras av socialfondsprojektet Move Up North, som arbetar för att öka kunskapen om regionen och uppmuntra fler att flytta till de tio inlandskommunerna. Projektet fokuserar på att skapa långsiktiga lösningar för inflyttning och att stärka samarbeten för att förbättra förutsättningarna för nya invånare.
Hur kan mindre kommuner bedriva EU- finansierade projekt?
6 maj 9-12:00 Göteborg
Har din kommun behov av att kompetensutveckla personal och stödja arbetslösa? Delta i Svenska ESF-rådets seminarium i Göteborg. Här får du möjlighet att lyssna på framgångsrika arbetsmarknadsprojekt från mindre kommuner i Västra Götaland och Halland, och ta del av deras lärdomar och inspirerande exempel.
Får du napp? Vi hjälper dig att få en by på kroken!
6 maj 12:30-13:30 digitalt
Upptäck landsbygdernas dynamiska mångfald och hur den kan främja utveckling. Forskar Magdalena Pfaffl har i över tio år undersökt landsbygdernas möjligheter och skapat databasen Heterotopia.se för att göra mjuka värden sökbara. Under vintern 2024/2025 inkluderades tio byar i Väster- och Norrbottens inland i databasen, i samarbete med Move Up North. Delta i webbinariet och lär dig mer om hur dessa platser kan bli kraftfulla och dynamiska genom mångfald.
Evenemanget arrangeras av socialfondsprojektet Move Up North, som arbetar för att öka kunskapen om regionen och uppmuntra fler att flytta till de tio inlandskommunerna. Projektet fokuserar på att skapa långsiktiga lösningar för inflyttning och att stärka samarbeten för att förbättra förutsättningarna för nya invånare.
Multikompetenta team: att bryta långvarigt biståndsberoende genom samverkan
13 maj 10-12 digitalt
Projektet Multikompetent team hjälper en komplex målgrupp fast i biståndstagande genom intensiv utredning och samarbete mellan olika yrkesgrupper och vården. Välkommen till ett webbinarium där projektet delar med sig av erfarenheter, utmaningar och vinster med projektet.
Multikompetent team är ett socialfondsfinansierat projekt för personer mellan 20-60 år som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och upplever ohälsa. Projektet erbjuder individuellt stöd och samarbete med olika yrkesgrupper för att hjälpa deltagarna mot egenförsörjning. Insatsen pågår i upp till 18 veckor och inkluderar en personlig kontaktperson samt samverkan med andra relevanta parter. Projektet drivs av Arbetslivsförvaltningen i Borås stad
Create your future – digital workshop
14 maj 10-11 Digitalt
Arrangeras av socialfondsprojektet Create your future.
Är du intresserad av att skapa stärkande nätverk och minska exkludering av ungdomar? Delta i Create your future’s workshop den 14 maj och bekanta dig med inlärningsmiljön SKILLOON. Vi utforskar hur unga i mellersta Norrland kan inkluderas i utbildning och arbetsmarknad, med fokus på digitala modeller och nätverk för att stärka ungdomar och främja lika möjligheter.
Create your future är ett socialfondsprojekt som syftar till att förbättra ungas sysselsättning i Mellersta Norrland genom att utveckla digitala modeller och nätverk för att minska exkludering och främja lika möjligheter.
Läs mer om projektet och anmäl dig.
Projekt Gränsgångare
14 maj 14:00-Digitalt
Välkommen till ett webbinarium där ni får en kort presentation av det socialfondsfinansierade projektet Gränsgångare. Ni kommer få en snabb överblick över en kommande rapport som kommer att släppas om projektet. Webbinariet går att se i efterhand.
Evenemanget anordnas av projektet, mer information hittar ni på deras hemsida.
Webbinarium: Socialt företagande för en inkluderande och hållbar framtid
16 maj 08:30-09:30 Digitalt
Upptäck hur socialt företagande kan lösa samhällsutmaningar på webbinariet om socialt företagande. Lär dig hur empowerment och inkludering ger människor verktyg att förändra sina liv genom anpassade jobb och kompetensutveckling. Vi diskuterar hållbarhet, cirkulär ekonomi och hur socialt företagande stärker lokalsamhällen.
Akademi 3.0 är ett socialfondsprojekt som fokuserar på att främja socialt företagande och kompetensutveckling. Det erbjuder utbildning och stöd för att hjälpa människor att förändra sina liv genom anpassade jobb och empowerment.
Vägen ut! Akademi 3.0 är ett socialfondsfinansierat projekt som drivs av Vägen ut! Kooperativet. Kooperativet har i 20 år arbetat för att skapa jobb för personer långt från arbetsmarknaden. Akademi 3.0 syftar till att utveckla och stärka arbetsintegrerande sociala företag (ASF) för att erbjuda fler hållbara anställningar och öka egenmakt och delaktighet.
Integration as Talent Attraction — Is This a Competitive Advantage for Lund?
16 maj 13:00-16:00 Lund
En inspirerande konferens med fokus på hur staden kan bli en plats där internationella yrkesverksamma och deras familjer verkligen känner sig hemma. Genom presentationer, expertpaneler, öppen dialog och delade erfarenheter kommer deltagarna att utforska hur integrationen kan stärkas och ett mer inkluderande samhälle byggas.
Oavsett om du är ny i Lund, en del av den internationella gemenskapen, en lokal arbetsgivare som arbetar med talangattraktion, eller helt enkelt brinner för inkludering – detta är en fantastisk möjlighet att knyta kontakter och bidra till att göra Lund till en toppdestination för global talang.
Läs mer och anmäl dig senast 12 maj.
Evenemanget arrangeras av Interkultur i Lund, som driver socialfondsprojektet Interkultur ASBF. Projektet syftar till att skapa ett Arbetsmarknadsintegrerande Socialt Bemanningsföretag (ASBF) för att hjälpa personer med utländsk bakgrund att komma in på arbetsmarknaden genom att erbjuda anställningar och stöd för deras samhällsetablering. Målet är att skapa hållbara och skalbara lösningar för att öka sysselsättningen och egenmakt inom målgruppen.
Interkultur Torgfestival
17 maj maj 11-18 Lund
Festivalen består av kulturella stationer med fakta om olika länder, typisk mat och samt konst och hantverk. Dessutom kommer att underhållning och musik från hela världen. Ingen entréavgift, alla är välkomna!
Evenemanget arrangeras av Interkultur i Lund, som driver socialfondsprojektet Interkultur ASBF. Projektet syftar till att skapa ett Arbetsmarknadsintegrerande Socialt Bemanningsföretag (ASBF) för att hjälpa personer med utländsk bakgrund att komma in på arbetsmarknaden genom att erbjuda anställningar och stöd för deras samhällsetablering. Målet är att skapa hållbara och skalbara lösningar för att öka sysselsättningen och egenmakt inom målgruppen.
Det börjar med dig – att se, förstå och utmana ojämlikhet
19 maj 09:00-09:45 Digitalt
Ett webbinarium som genomförs av socialfondsprojektet Inkluderingslyftet och handlar om ojämlikhet inom arbetsmarknadsinkludering. Under webbinariet kommer du få ta del av exempel på hur ojämlikheten tar sig uttryck inom välfärden, hur den upprätthålls och hur du kan bidra till förändring. Webbinariet riktar sig till alla som vill vara med och bidra till ett mer jämlikt samhälle.
Vad är ett samordningsförbund?
19 maj 11:00-12:00 Digitalt
Ett digitalt evenemang där deltagare och arrangörer tillsammans utforskar vad ett samordningsförbund är och hur det fungerar. Under evenemanget får du lära dig mer om samordningsförbundens roll, syfte och hur förbundet skapar effektiva samarbeten mellan olika aktörer. Det här är en unik chans att få insikter och ställa frågor om hur samordning gör skillnad på lokal och regional nivå.
Evenemanget anordnas av Värmlands projektparaply, en organisation som driver flera socialfondsprojekt bland annat Värmlands unga i arbete, Värmland samarbetar och Värmlands skolsamverkan.
Jobbfestivalen Stockholm
20 maj 10:00-18:00 Stockholm
Jobbfestivalen med tema mångfald i Kungsträdgården är en mötesplats för arbetssökande och företag med ett kontinuerligt rekryteringsbehov, samt företag och organisationer som erbjuder verktyg och tjänster för att öka mångfalden och minska risken för diskriminering. Syftet är att knyta intressanta affärskontakter, förmedla jobb, praktikplatser och yrkesinriktade utbildningar, samt bidra till mer mångfald på arbetsmarknaden och skapa fler dynamiska arbetsplatser.
Mer information om Jobbfestivalen.
Evenemanget arrangeras av socialfondsprojektet Move Up North, som arbetar för att öka kunskapen om regionen och uppmuntra fler att flytta till de tio inlandskommunerna. Projektet fokuserar på att skapa långsiktiga lösningar för inflyttning och att stärka samarbeten för att förbättra förutsättningarna för nya invånare.
Tillsammans för unga i Kronobergs län
22 maj 08:30-15:00 Digitalt
Fem Socialfonds finansierade projekt i Kronoberg delar under ett seminarium med sig av sina erfarenheter och insikter kring att förhindra utanförskap bland unga. Fokus ligger på att öka skolnärvaro, främja delaktighet, skapa trygghet och förhindra studieavbrott. Som politiker, beslutsfattare och medarbetare inom kommuner och statliga myndigheter spelar du en central roll i att förankra, implementera och sprida dessa resultat och insikter.
SKRUVAS Växjö kommun
SamSTART Arbetsförmedlingen
Barnens bästa gäller! i Alvesta Alvesta kommun
UP2 Alvesta Alvesta kommun
FolkisUng Växjö Folkhögskola, Ädelfors Folkhögskola och Grimslövs Folkhögskola
Kvinnors etablering
22 maj 14:00-15:30 Stockholm
Under detta seminarium kommer deltagarna att få en djupare förståelse för hur den stärkta samverkan mellan Stockholms stad och Arbetsförmedlingen bidrar till att långtidsarbetslösa kortutbildade utomeuropeiskt födda kvinnor kan ta viktiga steg mot arbete och/eller studier.
Seminariet ger en inblick i det operativa och komplexa arbetet som utförs inom projektet, samt hur samarbetet med olika samhällsaktörer fungerar. Fokus ligger på uppsökande verksamhet för att nå kvinnor som inte finns i systemen idag och utveckla en metod för detta arbete. Detta är en unik möjlighet att få insikter och ställa frågor om hur projektet arbetar för att förhindra utanförskap och främja inkludering.
Evenemanget arrangeras av socialfondsprojektet Kvinnors etablering, som syftar till att underlätta inträdet på arbetsmarknaden för långtidsarbetslösa kortutbildade utomeuropeiskt födda kvinnor. Projektet erbjuder stöd och utvecklar insatser i samverkan med Stockholms stad, Arbetsförmedlingen och civilsamhället.
Slutkonferens för Socialfondsprojektet Cresco+
22 maj 09:30-11:30 Digitalt
Cresco+ bjuder in till en konferens där du får ta del av projektets framgångar och innovativa metoder för att förbättra anställningsbarhet.
Läs mer och anmäl dig.
Let’s meet Sorsele
26 maj 16:00-21:00 Sorsele
Är du nyinflyttad i Sorsele kommun? Move up north bjuder in dig som flyttat till Sorsele de senaste tre åren till en aktivitet tillsammans. Vi lagar mat och samtalar för att lära mer om vad som fungerar och vad vi kan förbättra!
Ingen anmälan krävs. Mer information hittar du på eufonder.se
Evenemanget arrangeras av socialfondsprojektet Move Up North, som arbetar för att öka kunskapen om regionen och uppmuntra fler att flytta till de tio inlandskommunerna. Projektet fokuserar på att skapa långsiktiga lösningar för inflyttning och att stärka samarbeten för att förbättra förutsättningarna för nya invånare.
Vad gör mentorskap för skillnad – egentligen?
27 maj 12:00-12:4500 Digitalt
Vill du veta vilken skillnad volontärt engagemang faktiskt gör? Hur kan vi skapa fler möjligheter för människor att känna sig inkluderade i samhället – särskilt när integration är i fokus? Och vilken roll spelar näringslivet i att engagera sina medarbetare i dessa viktiga frågor?
Nema Problema och Nya Kompisbyrån, två ideella organisationer som främjar integration genom EU-finansierade mentorprogram, bjuder in till ett webbinarium där de lyfter fram den verkliga skillnaden som mentorskap gör. De kommer också att diskutera aktuella trender i volontärt engagemang i Sverige och hur det påverkar både individer och samhället.
Nema Problema bedriver det AMIF finansierade projektet Jobbsteget Tillsammans. Nya Kompisbyrån bedriver projekt som är finansierade av både socialfonden (Uppsala yrkesmentor) och AMIF.
Andersbergsfestivalen
31 maj 12:00-23:00 Halmstad
Den årligen återkommande Andersbergsfestivalen är gratis och fylld av olika saker att göra. Det finns något för alla. Exempelvis så kommer lokala och etablerade artister spela på vår stora scen, det finns har prova-på-aktiviteter för alla åldrar, föreningar som visar upp sin verksamhet under dagen, foodtrucks, ett tivoli och mycket mer.
Bland annat kommer det EU-finansierade Ung framtid att vara på plats och informera om projektet och de insatser och aktiviteter som genomförs för målgruppen. Läs mer om Ung framtid.
Nyfiken på andra evenemang?
Under hela maj månad kommer olika EU-finansierade projekt att hålla olika evenemang. För att ta del av alla evenemang besök eufonder.se
Vad är Europa i min region?
Europa i min region är en årlig EU-gemensam informationskampanj som syftar till att visa hur EU-fonder används och vilken nytta de gör lokalt. Kampanjen ger alla i Europa en chans att upptäcka och lära sig mer om EU-finansierade projekt.
Vilka står bakom kampanjen?
Kampanjen stöds av Fondsamordningen, ett myndighetssamarbete mellan de förvaltande myndigheterna av åtta EU-fonder i Sverige. Dessa fonder inkluderar:
-
- Asyl-, migrations- och integrationsfonden (Migrationsverket)
- Fonden för en rättvis omställning (Tillväxtverket)
- Fonden för inre säkerhet (Polisen)
- Havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (Jordbruksverket)
- Instrumentet för gränsförvaltning och viseringspolitik (Polisen)
- Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Jordbruksverket)
- Socialfonden plus (Svenska ESF-rådet)
- Regionalfonden (Tillväxtverket)
- Europeiska socialfonden (Svenska ESF-rådet)