Kunglig stjärnglans på ESF-projekt i Kalmar

Anna Rockström, Koordinator, Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling, Oskarshamns kommun
Bengt Karlsson Moberg, Rektor, Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling, Oskarshamns kommun

Publicerad: 27 augusti 2021

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia visade intresse för socialfondsprojektet Kompetenslyft Kalmar län när de besökte kompetenscentret Nova i Oskarshamn. Anledningen var för att se hur pandemin påverkat verksamheterna.

– Vi är glada och tacksamma för att vi fick vara en del av kungaparets besök och att vi fick möjlighet att presentera vår verksamhet och vårt projekt, säger Anna Rockström, koordinator för projektet.

Hur kommer det sig att de besökte kompetenscentret?

– Det var en del i Kungaparets besök i Kalmar län, där man besökte Kalmar, Mönsterås och Oskarshamn. Fokus för besöket var hantering av pandemin och då är Nova intressant med bland annat eftergymnasiala utbildningar och projekt Kompetenslyft Kalmar län som riktar sig till utsatta branscher under pandemin, säger Anna Rockström.

Vad sa kungaparet om projektet?

– De tyckte det verkade bra och intressant. Särskilt att vi utgår från de behov som finns hos våra företag och deras anställda, att vi för en dialog, säger Anna Rockström.

Kompetenslyft Kalmar län är ett samverkansprojekt för att stötta och stärka länets industri under pandemin. Hittills har drygt 80 industriföretag från hela länet anslutit sig till projektet och det motsvarar totalt 10 000 anställda.

För att anställda och industriföretag i hela länet ska kunna ta del av insatserna genomförs det som ett regionalt samverkansprojekt med fyra parter; Nova/Oskarshamns kommun, som också är projektägare, Campus Västervik, Industriellt Utvecklingscentrum i Kalmar och Region Kalmar län.

Det är en bredd av utbildningar som erbjuds. Från programmering av robotar och hållbarhet inom tillverkning till ledarskap och Excel. Eftersom projektet finansieras av Europeiska Socialfonden och Region Kalmar län är utbildningarna är kostnadsfria.

Kompetenslyft Kalmar län startade i januari 2021 och pågår till februari 2023