Från sekreterare till prisbelönad företagare

Publicerad: 13 november 2020

I Karlstads företagskvarter, nära stadens gamla industriområden, frodas många småföretag. Här finns Yeo Dahlström och hennes företag Stanza som hon startade 2014. Nu driver hon byrån tillsammans med en kompanjon och de är just nu 15 anställda. Hon var tidigare anställd på en redovisningsbyrå och blev inspirerad av en kund att starta eget. Med två barn och nybildad familj fanns en viss tveksamhet.

– Jag har haft många ganska krävande jobb och i kombination med två små barn blev  det lite för mycket en period berättar Yeo. En nyttig och användbar erfarenhet i  företagandet och för mig själv som person. Jag tänkte i början att jag kan ge det ett år utan att ta ut lön, men fick istället snart anställa en person.

Etapper i Yeos karriär har bland annat varit jobbet som säljare av förbrukningsmaterial inom industrin och hon har fått insyn i utvecklingen av ekonomisystem i techbolag.  Yeo Dahlström talar engagerat om sin resa från ganska osäker entreprenör till etablerad företagare, där kompetensutveckling i ESF-projektet Affärskraft Värmland gav extra skjuts.

-När jag hörde talas om projektet tänkte jag ”Affärskraft” att någonting gror, det måste  jag kolla närmare på.

Projektet Affärskraft har kompetensutvecklat hundratals småföretagare och sysselsatta i värmländska företag. Med kurser i affärsmannaskap, marknadsföring och ledningsfrågor har Handelskammarens satsning bidragit till ökat företagande och regional tillväxt. Socialfonden har också stött ett fortsättningsprojekt. För Yeo Dahlström erbjöd kurserna ett lyft i entreprenörskap.

– Upplägget var bra och det var väldigt duktiga föreläsare, personligheter, de ryckte  med oss. Så var det roliga människor med i gruppen – några har jag fortfarande  kontakt med. 

Ett av hindren för entreprenörer och småförtagarnas tillväxt är tidsbrist och arbetsbelastning, det är helt enkelt svårt att komma ifrån. För att underlätta för deltagarna var kurserna i Affärskraft upplagda i moduler. Mini-utbildningar som presentationsteknik ingick som en del av kunskap om marknadsföring.

– Vi har ju vuxit explosionsartat, för mig var det viktigt att träffa andra i samma  situation.  Prata med andra i samma utveckling, företag med växtvärk oavsett vilken bransch det är. Personalfrågor och kundbemötande är viktiga för oss.

Yeo har bott I Karlstad i stort sett hela sitt liv. Hon har alltid varit en aktiv person i sociala sammanhang i skolan och på fritiden. Entreprenörsandan har funnits där tidigt. I skolan blev hon engagerad i Ung företagsamhet och stickade tröjor och västar. När lokala gymnastikföreningen sökte kassör fick hon jobb inom marknadsföring och ekonomi – under den tiden ökade föreningen medlemsantalet fr 500 till 2000.

Även om tre år på ekonomisk gymnasielinje med 1 års påbyggnad, inriktning redovisning och revision, pekade på ett yrke inom näringslivet – var det inte självklart hur hon skulle gå vidare.

-Jag ville egentligen bli advokat men kände jag att jag inte hade tillräckligt tålamod för  den utbildningen. Jag blev rekommenderad av en lärare att söka ett sommarjobb med redovisning och jag fick jobbet. Det är ofta så att tillfälligheter spelar in, men man  frågar sig också vad gör läraren för utbildningen? Min lärare fick polletten att trilla  ner.

Yeo kom sedan in i redovisningsbranschen via en byrå. Hon visade fallenhet för yrket, i början som ekonomiassistent och sekreterare. Steget till eget företag kom via en kund som uppmanade henne att satsa. Hon sade nej först – men när maken stöttade henne, beslutade hon sig för att starta redovisningsbyrå. Idag kan hon se tillbaka på en framgångsrik karriär. Entreprenörskap och företagaranda går att utveckla, anser Yeo, om man har en gnutta ambition.

-Att sälja och driva har varit naturligt för mig, om man har ett engagemang tror jag man kan bygga upp drivkraft, men alla passar inte som egenföretagare – och det är tur  att vi alla är olika. Många trivs med att ha likartade rutiner varje dag och nöjer sig med  att förvalta en verksamhet.

Yeo Dahlström utstrålar energi och beskriver sig själv som mycket socialt aktiv. Bland annat älskar hon att spela golf. Ett aktivt fritidsliv har troligen bidragit till den sociala kompetensen. Vägen från lite trevande entreprenör till Årets Företagare i Värmland hade varit svår utan kompetensutveckling.

-Man måste ta sig tid för att utveckla sig, men det är inte självklart att alla  egenföretagare ens kan gå iväg på en lunch för att nätverka med andra, berättar Yeo. Ledarskap kräver att man är på tå hela tiden och det kan vara svårt när man växer så  kraftigt. Men arbetsglädjen ligger inte i siffrorna utan för att det är så roligt med människor, möten med företagare, kollegor och personal. Det viktigaste är att man  gillar människor, avslutar Yeo.

Fakta projektet Affärskraft

Handelskammaren Värmland har sammanlagt utbildat över 600 solo- och mikroföretag I ESF-projekten  Affärskraft och Affärskraft 2.  Företag från alla olika branscher och från alla kommuner i Värmland har deltagit.

I fortsättningsprojektet Affärskraft 2.0 var resultatet:

71 procent uppger att fått en bättre samlad förståelse av vad det innebär att driva och utveckla ett företag. 71 procent uppger att de blivit mer affärsmässiga tack vare projektet. 71 procent uppger att deras omsättning för 2019 är bättre än omsättningen 2016 (när projektet började)

Vi är otroligt glada att vi har haft möjlighet att stötta dessa företag i deras affärs- och kompetensutveckling, en satsning som visat sig skapa både utveckling och tillväxt hos deltagande individer och företag!

(Handelskammaren Värmland)