Sammanfattning
För petroleumbranschen gäller en låg generell utbildningsnivå, delvis eftersom det inte finns någon yrkesutbildning för arbeten på drivmedelsanläggningar, vilket i sin tur leder till att man saknar en naturlig rekryteringsbas.
Stora förändringar i arbetssätt till totalentreprenader med konstruktions- och samordningsansvar innebär en strategisk omställning/omstrukturering av både arbetsuppgifter och personalprofiler. En följd av detta har blivit att SPT och SPI (Svenskt Petroleum Institut) har enats om målsättningen att alla som arbetar på och omkring en drivmedelsanläggning behöver utbildas.
Den pågående förändringen av produktsortimentet med alternativa bränslen inom drivmedelsbranschen ställer nya krav på en högre kunskapsnivå inom SPT:s organisation. Därför har en omfattande kartläggning av den individuella kunskapsnivån, företagens behov, representerade yrkeskategorier och kompetensförsörjning / rekrytering gjorts genom Växtkraft Mål 3-analysen i Sverige 2006. Vi avser med denna förprojekteringsansökan fortsätta det påbörjade arbetet för att nå fram till en strategiskt riktig ökad kompetens i branschen.
SPT har förutom sitt branschansvar också som uppgift att utveckla utbildningar med tonvikt på branschrelaterade kurser.
Summary
The petroleum industry is in general a low level of education industry, because of it’s lack of related educations which is also a reason why it is hard to get new employees.
Scandinavian Petroleum Technique Association, SPT Association, is the organization of the Nordic fuel industry. The members of the SPT Association are working with the whole range of products and services within the fuel industry. This industry is in for a big change in structure. SPT and SPI (Swedish Petroleum Institute) has agreed upon a vision that all personnel working in the fuel industry and industry-related businesses should get education.
New alternative fuels and products is demanding new skills and competences and that’s why SPT started a ESF funded analysis in 2006 to schedule skills, needs and demands. Our intention is to continue this process with this project and to get new improved skills.
SPT is also involved in developing branch-related educations.
The petroleum industry is in general a low level of education industry, because of tradition and lack of related educations
SPT is also involved in developing branch-related educations.
Bakgrund
Svenskt näringsliv är mitt uppe i en omfattande strukturomvandling, där fyra trender är tongivande
(Nuteks årsbok 2006):
• Produktivitetsjakt – företagens verksamheter kan till följd av utvecklingen organiseras och utvecklas enligt nya logiker, ofta med hjälp av IT-lösningar som kan innebära att arbetsmoment kan tas bort och nya utvecklas, vilket möjliggör ökad produktivitet i företagen.
• Specialisering – enskilda företag fokuserar sin verksamhet i allt högre grad där man uppnår en god position på marknaden. Ofta ingår företagen i ett nätverk av olika typer av företag, där företagen kompletterar varandras kompetenser och ibland även genomför gemensamma aktiviteter.
• Internationalisering – nya marknader öppnas upp och nya aktörer har tillkommit under de senaste åren, vilket har förändrat företagens villkor för att behålla och stärka sin konkurrenskraft.
• Omstrukturering – företag köps och säljs inom länder och mellan länder på ett helt annat sätt än tidigare, vilket innebär att de nya globala marknadsvillkoren tvingar företagen till nya strukturer.
SPT instämmer i Nuteks analys och tillägger att i petroleumbranschen gäller en låg generell utbildningsnivå, eftersom det inte finns någon yrkesutbildning för arbeten på drivmedelsanläggningar, vilket i sin tur leder till nästa problem att man saknar en naturlig rekryteringsbas. Stora förändringar i arbetssätt till totalentreprenader med konstruktions- och samordningsansvar innebär en strategisk omställning/omstrukturering av både arbetsuppgifter och personalprofiler.
Kraven på branschrelaterad kunskap har flyttats till entreprenören då upphandlingarna av arbeten på drivmedelsstationer övergår till totalentreprenader, där konstruktions- och samordningsansvaret kräver resurser och kompetensöverföring. En följd av detta har blivit att SPT och SPI (Svenskt Petroleum Institut) har enats om målsättningen att alla som arbetar på och omkring en drivmedelsanläggning behöver utbildas. Innovativa och strategiska åtgärder i samverkan behövs vilket vi ska fortsätta att kartlägga i förprojekteringen för att fortsatt kunna ligga i framkant avseende teknisk utveckling, global konkurrens och för att minimera miljöpåverkan.
Omställning, anpassning, minskat utanförskap och positiva miljöaspekter är exempel på nya möjligheter som ska utvecklas. Omstrukturering och förflyttningar av myndigheter, relaterade till vårt arbetsområde, samt den pågående förändringen och anpassningen av regelverket (framförallt miljöregler) inom EU är motiv som kräver ett aktivt arbete med bevakning av nyheter och förändringar inom vår bransch.
Den pågående förändringen av produktsortimentet med alternativa bränslen inom drivmedelsbranschen, kräver att regelverken snabbt förändras. För att möta kommande krav och ha en hög kunskapsnivå inom vår organisation, har en omfattande kartläggning av den individuella kunskapsnivån, företagens behov, representerade yrkeskategorier och kompetensförsörjning/ rekrytering gjorts genom växtkraft Mål 3 analysen i Sverige, se bilaga 3 - Slutrapport kompetensanalys 2006. Vi avser med denna ansökan fortsätta det påbörjade arbetet för att nå fram till en ökad generell kompetens i branschen. SPT har som uppgift att utveckla utbildningar med tonvikt på branschrelaterade kurser.
Syfte
Projektets syfte ska vara att främja SPT:s verksamhet, kvalitet och målsättning. Framförallt ska samverkan och högre kompetens inom innovativ verksamhet och lärande miljöer ge medlemsföretagen bättre framtidutsikter genom projektet. Detta ska sedan kopplas till nästa projektfas –genomförandet. SPT har att presentera en gemensam analys som beskriver de strategiska förutsättningarna för den aktuella gruppen. SPT ska kunna tillhandahålla lättillgängliga kompetenshöjande utbildningar som höjer säkerheten för arbeten på drivmedelsanläggningar.
Målsättning
Målsättningen för förprojekteringen är att 80 % av medlemsföretagen ska välja att medverka i genomförandet. Alla som deltar ska arbeta med jämställdhet och tillgänglighet för funktionshindrade (workshop).
Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning
En SWOT-analys ska göras på branschen som helhet och på respektive deltagande företag under förprojekteringen. Analysen kommer att göras vid en workshop/utbildningsdag som erbjuds de deltagande branschföretagen. Viss information finns också i de handlingsplaner som skrevs under 2006, men det är också ett helt ”nytt” område för en hel del av företagen. Under förprojekteringen kommer rutiner att arbetas fram för att se över tillgänglighetsperspektivet.
Kommun
- Helsingborg
- Kristianstad
- Malmö
- Ystad