Logotyp på utskrifter

Organisations-, Miljö-, och CSR-analys

ProgramområdeProgramområde 1 Kompetensförsörjning
ProjektfasFörprojektering
Projektägaresaknas
KontaktpersonPär Larshans
E-postpar.larshans@max.se
Telefonnummer0920-89000
Beviljat ESF-stöd0 kr
Total projektbudget0 kr
Projektperiod2008-05-01 till 2008-12-31
RegionÖvre Norrland
In English

Sammanfattning

Projektet syftar till att genom kartläggning av utbildningsbehov och analys av utbildningsinnehåll verka för att MAX blir ett bättre företag ur miljösynpunkt och ur perspektivet socialt ansvarstagande, samt att MAX Hamburgerrestauranger AB tar ett strategiskt helhetsgrepp för att motverka diskriminering och främja likabehandling i företaget.

Bakgrund

A. MAX Hamburgerrestauranger AB har under ett flertal år vuxit kraftigt. Denna tillväxt väntas bestå. MAX inviger inom kort restaurang nummer 60. Vid slutet av 2008 kommer restaurang nummer 70 att invigas. Vi har så här långt lyckas mycket väl med rekrytering av personal till nyetablerade och befintliga restauranger. Vi har också en för branschen förhållandevis låg omsättning av personal. Det finns dock en tydlig hotbild inför framtiden när det gäller personalsidan. Vi vet att vi i Sverige har förhållandevis stora personalavgångar framför oss. Detta kommer att medföra att vår personal, framförallt chefer, kommer att vara attraktiva för andra arbetsgivare. I förlängningen kommer detta att påverka vår lönsamhet och tillväxt. Detta i kombination med MAX mål om att vara ett starkt varumärke och en mycket attraktiv arbetsgivare ligger till grund för detta projekt. Vi vill att MAX ska ses som "det goda företaget". Vi har sedan tidigare på prov tagit in personal i samarbete med Samhall med olika former av funktionshinder. Detta har slagit så väl ut att det resulterat i fasta anställningar. Vi vill i detta projekt ta ett större grepp på området då vi ser flera nyttor med detta. Utöver detta vill vi ta ett rejält grepp på miljö- och energiområdet där vi är övertygade om att vi kan göra mycket mer än vi gör idag. Vi behöver göra en rejäl analys av vad vi kan göra och hur vi kan utbilda vår personal på miljöområdet.

Syfte

För vår del kan vi i förlängningen utbilda våra chefer i de speciella förhållanden som gäller för personal som inte haft riktiga jobb på länge och som har någon form av funktionshinder med sig i bagaget. Med en bra introduktion och stöttning kommer vi i nästa steg att kunna rekrytera personal som vi tror att vi kommer att få behålla och som kommer att göra ett bra jobb för företaget. Utöver detta behöver vi som del i våra ambitioner att ta vårt sociala ansvar att titta på hur vi kan dra vårt strå till tacken på miljöområdet. När det gäller detta ser vi möjligheten att i förlängningen genomföra omfattande miljöutbildningar av all personal. Detta projekt handlar således om att göra en analys av hur vi ska bära oss åt för att på huvudkontorsnivå, samt restaurangchefsnivå ha sådana utbildningsprogram som säkerställer att ledare tillser och har förståelse för personal med olika former av funktionshinder och att dessa kommer in i företaget på rätt sätt. Utöver detta syftar analysen till att vi ska ta fram aktiviter, skapa en bra utbildningsplattform och utbildningsplaner på miljö- och energiområdet. Målgruppen är i det följande steget all personal i företaget. Det förprojekteringsarbete vi avser genomföra är helt avgörande för den fortsatta framgången av projektet. Vi tar genom projektet ett rejält grepp på miljöområdet och drar vårt strå till stacken i målet att främja likabehandling och motverka diskriminering i arbetslivet.

Målsättning

Målet är att skapa en solid grund och struktur för att företagets restaurangchefer ska vara förberedda på att ta emot personal med funktionshinder och på ett bra sätt tillse att dessa får en bra start i företaget. Förprojekteringssteget ska resultera i bra utvecklingsprogram för ledare och personal i organisationen. Detta med avseende på jämställdhet, integration av framtida personal med funktionshinder, samt miljö och energi. På lite längre sikt är målet att varje MAX-restaurang ska ha personal anställd med funktionshinder.

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Vi kommer i samverkan med samverkanspartner och gå igenom hur vi generellt i verksamheten kan utveckla tillgängligheten för personer med funktionshinder. Detta är en viktig del i hela projektet då projektet i förlängningen handlar om att integrera personal med funktionshinder. När det gäller tillgänglighet i projektet avse vi möta samtliga krav som behöver uppfyllas. Vi gör detta i samverkan med Samhall.

Jämställdhetsintegrering

Inga uppg.

Transnationellt samarbete

Inga uppg.

Samarbetspartners

  • Samhall AB, Region Luleå

Kommun

  • Arjeplog
  • Arvidsjaur
  • Bjurholm
  • Boden
  • Dorotea
  • Gällivare
  • Haparanda
  • Jokkmokk
  • Kalix
  • Kiruna
  • Luleå
  • Lycksele
  • Malå
  • Nordmaling
  • Norsjö
  • Pajala
  • Piteå
  • Robertsfors
  • Skellefteå
  • Sorsele
  • Storuman
  • Umeå
  • Vilhelmina
  • Vindeln
  • Vännäs
  • Åsele
  • Älvsbyn
  • Överkalix
  • Övertorneå