Sammanfattning
Förprojektering; undersökning av hur metoden JämStöd/Trappan kan användas i attitydpåverkan i riktning mot en högre grad av jämställdhet. På längre sikt syftar projektet till att påverka till en mer otraditionell kompetensförsörjning i de deltagande organisationerna.
Summary
The project's first aim is to explore the possibility of using a special method, "Trappan" (JämStöd) for the ambition to reach a higher level of equality between men and women in the public organizations (county council and municipalities). A secondary aim for the project is to have an influence on the labour market, to break the current situation with a labour market divided between men and women.
Bakgrund
A: Problembeskrivning: Kommuner och landsting har i dag en segregerad arbetsmarknad, där kvinnor är de som arbetar nära patienterna i vård- och omsorgsyrken. Männen återfinns i stället i tekniska yrken. Det är önskvärt att få en jämnare könsfördelning inom yrkesgrupperna.
För att möta det framtida behovet av kompetensförsörjning inom kommun och landsting (fr a inom vård- och omsorgsområdet) krävs nytänkande och framförhållning. Nya perspektiv behöver tillföras i nuvarande strukturer för att göra vård-och omsorgsarbeten mer attraktiva för båda könen.
Både kommun och landsting har i dag varierande, men låg, grad av integrering av jämställdhetsperspektivet i verksamheterna. För att öka kommuners och landstingets möjlighet att konkurrera om arbetskraften behöver attityder och bemötande inom organisationerna förändras, så att verksamheten och arbetsuppgifterna upplevs som attraktiva för båda könen.
Projektet syftar till att undersöka om "Trappan" (JämStöd) är en framkomlig metod i arbetet med att öka kunskapen om jämställdhet, samt skapa en attitydförändring i arbetslivet, som på sikt öppnar upp för en otraditionell och mångsidig rekrytering till aktuella yrken. Projektet kan på sikt inarbeta även övriga diskrimineringsgrunder för att nå ett mer öppet arbetsliv.
Syfte
Projektet ska utveckla en medvetenhet om vilka attityder som styr verksamheten, för att i framtiden kunna förändra dem. Projektet ska även skapa en högre grad av samverkan mellan deltagande organisationer (kommun och landsting).
Målsättning
Kvalitativt mätbara mål: förändring av attityder, beslutsfattande som innebär att verksamheten/deltagarna arbetar för att nå de mål som uppställts på längre sikt.
Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning
Möten förläggs alltid till lokaler som är tillgängliga för olika typer av funktionshinder. I möjligaste mån ska det vara en lokal som har hörselslinga eller på annat sätt underlätta för deltagare med nedsatt eller ingen hörsel. Dokument som tas fram inom projektet ska ha typsnitt med minst 12 punkter eller på annat sätt underlätta för en synskadad eller blind att tillgodogöra sig den information som krävs.
Kommun
- Arboga
- Askersund
- Boxholm
- Degerfors
- Eskilstuna
- Fagersta
- Finspång
- Flen
- Gnesta
- Hallsberg
- Hallstahammar
- Heby
- Hällefors
- Karlskoga
- Katrineholm
- Kinda
- Knivsta
- Kumla
- Kungsör
- Köping
- Laxå
- Lekeberg
- Lindesberg
- Linköping
- Ljusnarsberg
- Mjölby
- Motala
- Nora
- Norberg
- Norrköping
- Nyköping
- Oxelösund
- Sala
- Skinnskatteberg
- Strängnäs
- Surahammar
- Söderköping
- Trosa
- Vadstena
- Valdemarsvik
- Vingåker
- Västerås
- Ydre
- Åtvidaberg
- Ödeshög
- Örebro