Vi ser ett stort värde med att utveckla ett transnationellt samarbete, en viktig anledning till det är att projektet är unikt. I den omvärldsanalys som gjordes i samband med förstudien har man inte funnit något liknande projekt med inriktning mot denna målgrupp inom mål 3. Därför är det viktigt att föra ut resultaten både nationellt och internationellt.
Vi anmälde intresse för att vara med vid Project search meeting i Warszawa och blev ett av 8 svenska projekt som reste ner för att leta samarbetsprojekt. I presentationen av vårt projekt beskrevs det av facilitatorn som innovativt med kopplingen flyktingar/grön sektor. Vi knöt ett par mycket intressanta kontakter med engelska paraplyprojekt som hade goda möjligheter att förmedla kontakter till gröna kooperativ. Vi fick också kontakt med ett kooperativprojekt i London och ett grönt projekt i Polen och finns nu med som ett projekt i löpande sammanhang kring EU-projekt Polen, England, Sverige.
Tanken är att utbyta erfarenheter med ett projekt i England och finna nya innovativa sätt att utveckla projektet på. I dagarna har vi börjat formulera en överenskommelse med England och vi räknar med att arbetet kommer i gång vid projektets start. Det finns en hel del likheter mellan projekten. Målet med att arbeta transnationellt med just detta projekt är att man arbetar för att förbättra möjligheten för invandrare att komma ut i arbete. Viktiga delar inom det är arbete under rättvisa förhållanden och positiva rekryteringsprocesser. En stor del av deras arbete går ut på att utveckla och identifiera invandrarnas behov och samtidigt påverka myndigheter och politiska beslutsfattare till nya sätt att arbeta och lagstifta. Deras koncept ser vi som mycket betydelsefullt för vårt projekts utveckling då det tangerar det vi planerar i projektet på många sätt. Här finns stora möjligheter att utveckla metoder och arbetssätt på ett innovativt sätt tillsammans. Vi planerar studieresor för att på plats utbyta erfarenheter men där också handledare får möjlighet att följa en instruktör i dess dagliga arbete. Detta gagnar deltagarna som får tillgång till nya pedagogiska grepp etc. Deltagarna kommer att vara i fokus i det transnationella utbytet. Varje individ ska få möjlighet att utvecklas och skaffa sig nya erfarenheter och kontakter, detta i sin tur ger ett ökat självförtroende vilket är en mycket viktig del av projektets mål. Målet är att resultatet från vårt samarbete ska utmynna i en gemensam linje och metod inom något vi har gemensamt.
Vi kommer i största möjliga mån använda oss av nya moderna och hållbara sätt att kommunicera och utbyta erfarenheter på som Skype och webbkonferenser.
Samarbete kring informationsspridning är ytterligare en viktig del i vårt samarbete. Ett möjligt sätt är att ta fram ett gemensamt nyhetsbrev där vi kan kanalisera våra resultat och erfarenheter.
Inom EU finns ett flertal länder som tar emot kvotflyktingar, däribland Sverige. Kvotflyktingar är den grupp som är mest representerad i projektets målgrupp och i ett transnationellt samarbete skulle man mycket väl kunna fokusera på den gruppen för att snäva in målbilden och möjliggöra ett tydligare sammanhang i EU-ländernas arbete för möjligheter till alla. Ett väl fungerande samarbete kan också tillvarata olika styrkor eller kompensera för svagheter i projekten.
Mycket låg språknivå stannar inte vid landsgränserna, alla länder som tar emot flyktingar och invandrare brottas på något sätt med problemet hur man ska agera för att undvika social utestängning. Vi tror att genom att studera andra länders, eller annat lands, exempel på aktiviteter kan vi se på frågan ur andra perspektiv och kanske få möjlighet att pröva ytterligare nya vägar framöver.
Sammanfattningsvis ser arbetet med det transnationella arbetet ut enligt följande:
Tidigare arbete:
- Informationsfas. I augusti 2010 började informationsöversikten kring vilka projekt inom EU som arbetar med liknande målgrupp och mål. Vid styrgruppsmöte i september gavs en första rapport om vilka näraliggande EU-projekt som pågår. I november 2010 besökte vi Project search meeting i Warszawa.
- Kommunikationsfas. I styrgruppen diskuterades frågor kring vad vi förväntar oss av samarbetet och vad vi behöver göra för att nå målen. Efter besöket i Warszawa har vi kommunicerat med ett flertal intressanta projekt i England och Polen Vi tänker oss att kommunikationen med det projekt vi kommer att samarbeta med sker främst via e-post, Skype och webbkonferenser, men vi tänker också utbyta erfarenheter etc. genom att göra studieresor.
Nu läge:
- Struktur och Kontaktfas. Utifrån det förarbete som skett har ett projekt i England valts ut och projektledaren är i kontakt med projektet för vidare information, bland annat vilka utvecklingsparametrar som blir särskilt intressanta att belysa. Information via e-post fortsätter löpande mellan projekten.
-Samarbetsfas. En agenda för samarbetet med det andra projektet kommer att utarbetas gemensamt mellan de två projekten. I agendan ingår förutom fortsatt informationsspridning: gemensamma målinriktningar för samarbetet, utarbetandet av riktlinjer för möten och kommunikation, överenskommelser kring kostnadsfördelning, överenskommelse kring vem som ska göra vad i samarbetet, vilket projekt som ansvarar för specifika delar i samarbetet mm.
2011kommer projektledningen att besöka det Engelska projektet för att inleda samarbetet och bestämma vilka metoder som ska utvecklas.
2012 kommer en studieresa till England att genomföras för projektets deltagare. Målet med resan är att deltagarna ska få en möjlighet att skapa nya kontakter och få nya erfarenheter och ideer som de kan utveckla i projektet.
2013 görs en resa till England (deltagare samt delar av projektledningen) för att summera det samarbete vi byggt upp och studera de effekter vårt samarbete har gett och hur vi går vidare.
Mellan studiebesöken kommer informationsutbytet främst att ske via e-post, videokonferenser eller de metoder som passar projektdeltagarna bäst.
Det transnationella arbetet följs löpande utifrån en milstolpsplan där aktiviteter startsäkras och avrapporteras.
FÖRTYDLIGANDE 2011-03-30:
Transnationellt
I vår planering för det transnationella arbetet, se även bif fil aktivitetsplan, så räknar vi med ett samarbete i England och reskostnader ingår då enligt följande:
2011 Förberedande studiebesök 2 dagar, metodutveckling. 4 personer ledning. Resa, boende, mat.
2012 Utvidgat samarbete, 2 dagar. 7 personer, deltagare + handledare/ledning. Resa, boende, mat.
2013 Fortsatt samarbete, 2 dagar. 7 personer, deltagare + handledare/ledning. Resa, boende, mat.
Materiel:
2011 500 tryckta informationsfoldrar á 4:-/st.
2012 500 nyhetsblad á 10:- st
2013 500 nyhetsblad á 10:- st
Vi har haft svårigheter att hitta kontakter som har egen finansiering och ett intensivt arbete pågår, bland annat med hjälp av Serus, för att nå tillfredsställande lösningar. Budgeten kan därför komma att modifieras, vi kalkylerar dock med att totalsumman kommer att vara intakt.