Sammanfattning
Projektet syftar till att kartlägga behovet av kompetensutveckling och ansöka om medel för genomförande
Summary
The goal for the project is to document the needs of competence and to seek money for implement
Bakgrund
Dalom Produktion AB är en avknoppning av Samhalls verkstad i Mockfjärd som sedan 1971 har haft tillverkning av måleriverktyg och konstnärsramar. Hans Stenqvist och Rune Nyåkers tog över verksamheten den 1 april 2005 och fortsätter verksamheten med likartad produktion. Dalom Produktion har problem med hög sjukfrånvaro och personalen har sedan tidigare bland annat förslitningsskador. Arbetsrotation förekommer inom företaget endast i begränsad omfattning. Att arbetsrotera skulle innebära att förslitningsskadorna pga av ensidiga rörelser kommer att minska. Förståelsen för sina arbetskamraters arbete ökar då man själv lär sig utföra dessa. Sårbarheten för företaget minskar då fler personer kan utföra allt fler arbetsuppgifter.
Syfte
Syftet är att alla anställa behärskar flera arbetsområden och att vi efter Genomförandefasen har utvecklat en modell för naturlig arbetsrotation.
Syftet är också att utveckla en större förståelse och ett bättre arbetsklimat genom denna organisationsutveckling.
Ett annat syfte är att delegera ansvar och befogenheter så att grupperna själva blir mer ”självstyrande” och kan lösa tillfällig frånvaro och tillfälliga arbetstoppar.
Inom ramen för förstudien är också syfte och målsättning att kartlägga och analysera företagens kompetensutvecklingsbehov
Målsättning
Att all personal ska haft möjlighet att pröva de flesta förekommande arbetsuppgifterna på arbetsplatsen och efter sina egna förutsättningar och framöver kunna utföra dessa på ett säkert sätt.
Att sjufrånvaron minskar med 25 %.
Att minst 75 % av personalen skall ha lärt sig minst två nya arbetsuppgifter.
Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning
Med utgångspunkt från styrdokumenten och vägledningsdokumenten så kommer projektet att ha ett särskilt fokus på Jämställdhetsintegrering och Utanförskap (tillgänglighet för personer med funktionshinder och diskriminering se Nationella Programmet bil. 4 sid 91). Dessa båda delar kommer att löpa som en röd tråd genom de nio olika stegen. Tydligas framkommer det under Jämställdhets-SWOT-analysen och Utanförskaps-SWOT-analysen under Steg 2 . Dessutom under Steg 9 när vi ”knyter ihop säcken” och via en anpassad version av Balance Scorecard utvecklar ett handlingsprogram som är ett underlag för ansökan om Genomförande. Vi avser att delta i kompetensutveckling avseende dessa områden. Med tanke på projektets inriktning och målgrupper så kommer detta tydligt att framgå under Genomförandefasen men naturligtvis också påverka Förprojekteringen.
Samarbetspartners
- ARBETSMILJÖSERVICE DALARNA AB
Deltagande aktörer
- ARBETSMILJÖSERVICE DALARNA AB
- Dalom Produktion AB
Kommun
- Arvika
- Avesta
- Bollnäs
- Borlänge
- Eda
- Enköping
- Falun
- Filipstad
- Forshaga
- Gagnef
- Grums
- Gävle
- Hagfors
- Hammarö
- Hedemora
- Hofors
- Hudiksvall
- Karlstad
- Kil
- Kristinehamn
- Leksand
- Ljusdal
- Ludvika
- Malung
- Mora
- Munkfors
- Nordanstig
- Ockelbo
- Orsa
- Ovanåker
- Rättvik
- Sandviken
- Smedjebacken
- Storfors
- Sunne
- Säffle
- Säter
- Söderhamn
- Tierp
- Torsby
- Vansbro
- Årjäng
- Älvdalen
- Älvkarleby
- Östhammar