Logotyp på utskrifter

Socialfondens överlevare i ny rapport


En ringlande väg

Tusentals ESF-projekt har fått möjlighet till ”resor” i förändringens tecken. Men hur många har gjort avtryck i svenskt arbetsliv? Foto: Anna-Karin Florén

Socialfondens överlevare i ny rapport

I en serie reportage har vi tittat närmare på projekt som övergått i ordinarie verksamheter. Nu samlas fem av reportagen i SPeL-rapporten Projekt på rätt väg. Om att komma framåt med Socialfonden. I rapporten förs också ett resonemang om varför just dessa projekt har levt vidare när ESF-finaniseringen har upphört. Här kan du läsa Andreas Sävenstrands förord och ladda ner rapporten i pdf-format.

Projektarbete är som en resa

Att resa kan handla om att ta sig från A till B, att lösa ett tillfälligt behov. Att resa kan handla om att njuta av stunden. Men en resa kan också vara ett sätt att samla intryck och minnen som förändrar ens syn på världen – målet är ingenting, vägen är allt.

 

Europeiska Socialfonden har sedan 1995 beviljat utvecklingsprojekt med syftet att förändra arbetsliv och arbetsmarknad i Sverige. Tusentals projektägare har fått möjlighet till ”resor” i förändringens tecken. Men hur många har gjort avtryck? Har svenskt arbetsliv fått ut något av dessa projekt?

 

Vi befinner oss i skrivande stund i den tredje programperioden 2007–2013. Av naturliga skäl är det svårt att uttala sig om långsiktiga effekter under genomförandet. I denna skrift skildrar vi därför fem färder – fem projekt från tidigare programperioder som har övergått i reguljära verksamheter.

 

Genom Anna-Karin Floréns reportage får vi veta mer om deras väg fram till reguljär verksamhet, men också intryck och tankar från de människor som möter verksamheten, eller finns i den idag. Här ges även korta fakta om projekttid, budget och deltagare.

 

Det är sällan de mest planerade resorna som blir de bästa. Det blir ändå aldrig som man tänkt sig. Det kanske ösregnar, ett tåg blir inställt, eller hotellet är dubbelbokat. Viktigare är kanske mer generell kunskap om hur man tar sig fram.

 

Genom kapitlet Vinnande vägval får vi veta mer om varför just dessa resor nått ända fram till målet – att leva vidare.

 

Men hur blir man så där härligt världsvan att man alltid håller sig på vägen i oväntade situationer? Det avslutande kapitlet kan tjäna som en sorts kompass, ett stöd att hitta rätt med hjälp av sunda signaler och varnande varsel.

 

Kapitlet utgår från några av de kritiska faktorerna för hållbart utvecklingsarbete och testar gränser – vilka tecken visar att rätt förutsättningar har skapats för hållbara resultat och långsiktiga effekter?

 

Andreas Sävenstrand

APeL Forskning & Utveckling, Örebro september 2011

Ladda ner rapporten Projekt på rätt väg. Om att komma framåt med hjälp av Socialfonden. (.pdf) 3 MB