Logotyp på utskrifter

Information med anledning av covid-19

Uppdaterad information med anledning av covid-19  

EURRAC

Landets långtidssjukskrivna befinner sig ofta i arbetsmarknadspolitikens centrum. I dag är det jobblinjen som gäller. Målen är högt satta. Å andra sidan tenderar kraven på resultat att skymma individen. Många upplever sig fösta i en gråzon mellan myndigheter. Därför sätts stort hopp till Kalix och EURRAC-projektet.

    
 Man i utvecklingsverkstad från EURRAC. Foto: EURRAC.

En andra chans

Landets långtidssjukskrivna befinner sig ofta i arbetsmarknadspolitikens centrum. I dag är det jobblinjen som gäller. Målen är högt satta. Å andra sidan tenderar kraven på resultat att skymma individen. Många upplever sig fösta i en gråzon mellan myndigheter. Därför sätts stort hopp till Kalix och EURRAC-projektet.

 

– Idén föddes av Hans Rönnlund, en funktionsnedsatt Kalixbo som själv upplevt bristen på samordning inom fordonsanpassning, och hur denna helt saknade koppling till arbetslivsinriktad rehabilitering. Vi började titta på hur vi kunde samla kompetensen kring vårdtagaren och insåg att det första vi behövde var en skicklig koordinator, berättar projektledare Folke Bohman.

 

Ett telefonsamtal senare klev Stig Fogelquist på tåget, en veteran med 30 års erfarenhet av arbetsmarknadsinsatser på alla nivåer. På några få sammanträden övertygade han regionens nyckelaktörer, ESF-rådet och Tillväxtverket om projektets nödvändighet. Hjulen var i rullning.

 

– Vi arbetar med  människor som är långtidssjukskrivna, utförsäkrade och känner sig fösta likt boskap mellan olika instanser. Bara att någon samlar stödet, kortar beslutsvägarna och lyssnar till deras behov betyder oerhört mycket för den här gruppen, och halvvägs in i projektet går det bättre än vi ens vågat hoppas på, säger Stig Fogelquist.

 

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Av de 55 personer som påbörjat projektet har ett 40-tal redan fått arbete, börjat studera eller fått sjukpension. Deltagarnas respons sammanfattas i jag-tror-inte-det-här-är-möjligt, och nu väntar nya hoppfulla på att via samlad arbetslivsinriktad rehabiliteringsprocess, körkortsbedömning och fordonsanpassning få en nystart i livet.

 

– Våra framgångar väcker intresse över hela landet. Flera kommuner har bett oss hjälpa dem starta liknande projekt, men just nu lägger vi allt krut på Kalix. Fast så snart vi får tid hoppar vi rakt i lejonkulan och satsar på Stockholm. Med lite envishet och jäklar anamma funkar den här idén överallt, säger Folke Bohman.

Nya vägar

En oregistrerad, rullstolsburen deltagare inom projektet vill bli trafiklärare. Dessvärre saknar Försäkringskassan pengar till den nödvändiga fordonsanpassningen á 100 000 kronor. ”Ska vi undvika ett nytt Fattig-Sverige måste vi klara att rikta blicken uppåt” menar deltagarkoordinator Stig Fogelquist som låter hälsa att sista ordet i frågan inte är sagt.

Jobb i sikte

När resurserna samlas kring vårdtagarna växer också möjligheterna till effektivare rehabilitering och ett arbete. Kompletterande inslag som arbetsprövning, träning, resursanalys, kostrådgivning, floating och resurser som läkare, psykologer, chiropraktiker, arbetsterapeuter och arbetsförmedlare kan mycket väl bidra till ett 10-tal arbetstillfällen, menar Folke Bohman.