Logotyp på utskrifter

Information med anledning av covid-19

Uppdaterad information med anledning av covid-19  

Drömfabriken på Nobelvägen 23

Socialfondsprojektet Yalla Sofielund

 

Tre kvinnor från tre olika länder har en sak gemensamt. De är beredda att jobba hårt för att uppfylla sina drömmar. Yana vill bli sömmerska. Hawas önskan om ett jobb i köket är redan uppfylld. Zohra drömmer om att starta eget företag. På Yalla Sofielund får de stöd och hjälp att övervinna hinder och hitta vägar framåt. Och i Malmö är det aldrig längre än 15 minuter med cykel vart man än ska.

 

Malmö, mars 2017. En stad som tyngs av sociala problem och kriminalitet. Det är oftast så staden beskrivs. Men det finns också en annan verklighet. Utvecklingen när det gäller antalet förvärvsarbetande i stadsdelen Södra Sofielund går åt rätt håll. Mellan 2005 och 2015 har andelen som har jobb ökat från 40,9 till 49 procent. Det finns människor som arbetar målmedvetet i lokalsamhället för att skapa förändring. 2014 bildades föreningen Fastighetsägare Sofielund för att stimulera positiva projekt i stadsdelen. Utvecklingsledare Hjalmar Falck berättar:

 

– På Nobelvägen 23 fanns det 1000 tomma kvadratmeter. Vi bestämde oss för att fylla lokalerna med mening, liv och rörelse. Bland hyresgästerna i dag finns bland annat Manpower, fotbollsklubben Seved FK (som på tre år gått från reservlagsserien upp till division sex) och Yalla Sofielund. Verksamheten består av arbetsträning i syateljé, möbelverkstad, lokalvård, café, catering och har varit igång sedan 2016.

 

Steget från den råkalla Malmöluften in i caféet är välkomnande. En varm doft av nybakat bröd och kaffe sprider en trivsam atmosfär. De flesta besökarna har svenskt ursprung och verkar vara stamgäster. Det är mycket ”Hej, Lisa” och ”Tjenare, Bengt”.

 

I ateljérna är verksamheten i full gång. Arabiska, pashto, dari, somaliska, svenska och skratt fyller lokalerna. Efter en rundtur bland färggranna halvklädda möbler och pastellfärgade skjortor som sys om till babybyxor sätter vi oss tillsammans med Yana, Hawa, Zohra och projektledaren Louise i ett ostört rum längre in lokalerna.

Yana vet vad hon vill      

Yana Hammoud från Libanon insåg ganska snabbt att Sverige var ett annorlunda land när hon landade här för åtta år sedan. Hennes blick är intensiv och leendet stort.

 

– I Libanon ropade vi mellan fönstren rakt över gatan. Satt jag på balkongen och såg någon jag kände nere på gatan bjöd jag in på kaffe så hela kvarteret hörde. Så gör man inte i Sverige.

 

Yana jobbade som fotograf i sitt hemland. När hon kom till Sverige studerade hon först på SFI, sedan gjorde hon praktik inom sömnad. Dessutom har hon hunnit med ett vikariat på dagis. Vid ett tidigt möte med Arbetsförmedlingen berättade Yana att hon gärna ville fortsätta sitt yrke som fotograf i Sverige. Då svarade handläggaren: ”Det finns inga svenskar som anlitar fotografer längre, alla tar bilder med sin telefon”.

 

Nu arbetstränar Yana på Yalla Sofielund och kan till exempel återvinna ett par gamla byxor till en fräck väska. Tipset om verksamheten fick hon av en vän till familjen. Hon trivs väldigt bra och berättar att alla hjälper varandra och är som en stor familj. När det gäller nästa steg i hennes utveckling är Yana inte riktigt överens med Arbetsförmedlingen.

 

– Jag sa till Arbetsförmedlingen att jag vill studera sömnad. Men de sa att det inte finns några sådana jobb. Så de övertalade mig att studera till barnskötare i stället. Men jag är inte säker på att jag ger mig där, vi får se hur det går på det stora mötet i Lund nästa vecka.

 

Med det självförtroende Yana byggt upp under sin tid på Yalla Sofielund skulle vi nog sätta en slant på att det blir sömnad till slut.

 

– Nu kan jag mycket mer än när jag kom till Sverige. Ibland tänker jag på det gamla ordspråket: ”Om du lär en man något då lär du en person, lär du en kvinna något så lär du ett helt samhälle”. Det är ju sant, eller hur?

Hawo, chefen i köket

Hawo Musse har bott i Sverige i 20 år. De första 17 åren satt hon mest hemma vilket gör att hon fortfarande har svårt med svenskan. För tre år sedan började hon jobba på ett somaliskt café. Sedan drabbades hon av en knäskada, gick på A-kassa och fick därefter kontakt med Yalla Sofielund. Hon klev in i köket på Nobelvägen med en självklarhet som snart gjorde henne till en ledargestalt bland grytor och kastruller. Hennes ordförråd ökade för varje dag. Ord som ”hallongrotta” och viktiga uttryck som ”Ge mig kniven” är nu en naturlig del av hennes vokabulär.

 

När vi frågar om Hawos framtidsdrömmar så svarar hon bestämt med ett enda ord:

 

– Köket!

 

Hon älskar köket. Vill inte vara någon annanstans. Som handledare är hon den som är först på plats på morgonen och hon får ta större och större ansvar. Hawo är stolt över sitt jobb och har bra koll på sina gäster:

 

- Det är mest svenskar som äter lunch här. Hela personalen från Södervärnskolan kommer. De gillar det vegetariska bäst. Som till exempel Halloumibiffar med bulgur, rostade grönsaker, hemmagjord ajvar och tsatsiki.

 

Tack vare kreativitet och envishet har projektledaren Louise Johnsson Zea och hennes kollegor lyckats hitta en lösning som gjort det möjligt att anställa Hawo. Och nu är det klart att hon får jobba i köket fram till sin pension. Louise minns med ett leende:

 

– När Hawo fick beskedet tackade hon var och en av oss minst 25 gånger, hon grät och skrattade om vartannat.

 

För säkerhets skull förtydligar Hawo vad som är det bästa med Yalla Sofielund igen.

 

– Köket!

 

Med sin stolta högresta gestalt, glimt i ögat och de förstärkande nickarna efter viktiga ord så inser man att köket är mycket mer än stekpannor och plåtar för Hawo. Det är en värld där hon får användning för sina kunskaper och kan vara väldigt mycket sig själv. Lite chef, helt enkelt.

Zohra cyklar mot framtiden

Zohra Ben Aatchar kom till Sverige från Marocko för fyra år sedan. Hon har precis flyttat till en ny lägenhet på Johan Ericssons väg med sin familj. Det tar henne 15 minuter att cykla till Yalla Sofielund på morgnarna. Enligt projektledaren Louise så tar det 15 minuter att cykla vart man än ska i Malmö. Det är en nära stad – i alla fall geografiskt. Zohra sprudlar av entusiasm när hon pratar om Yalla Sofielund:

 

– Jag trivs jättebra här. Jag har lärt mig massor av nya saker. Inte bara inom möbeltapetsering. Vi gör aktiviteter, läser svenska, tränar på att skriva och tränar på Friskis & Svettis. Vi lär oss om jämlikhet, demokrati och entreprenörskap. Varje månad kommer en föreläsare hit och berättar om något viktigt. Det var på en sådan föreläsning jag träffade Jonas. Jag tror att han kan hjälpa mig att förverkliga min dröm.

 

Jonas Karlsson som är företagsutvecklare på Coompanion i Skåne har lovat att hjälpa Zohra med högen av papper som hon har fått att fylla i för att kunna starta sitt företag. När man har träffat Zohra och lyssnat på henne en stund känns det inte som att hon kommer att starta ett företag. Hon kommer förmodligen att starta flera stycken.

Hur gick det sedan?

Alla som har deltagit i verksamheten på Nobelvägen 23 har förbättrat sin svenska. De har också fått ett socialt sammanhang och träffat fler svenskar samt fått nya vänner. Och alla har fått känna att just de har något att bidra med.

 

23 deltagare har hunnit avsluta sin arbetsträning på Yalla Sofielund. Av dessa har fyra gått vidare till studier, två personer har fått jobb, tre söker aktivt jobb, en har fått praktik, tre har flyttat, två har fått barn, två är sjuka, fem har gått till annan åtgärd (t ex stöd och matchning). Endast i ett fall är det osäkert hur personen har gått vidare.

Bild i högerkolumnTre kvinnor från tre olika länder har en sak gemensamt. De är beredda att jobba hårt för att uppfylla sina drömmar.

Yalla Sofielund

Yalla Sofielund är ett socialfondsprojekt som drivs som ett partnerskap mellan Malmö Stad och den idéburna organisationen Yalla Trappan. Verksamheten är indelad i fyra olika verkstäder: ateljé, lokalvård, möbeltapetsering och café med catering. Här har personer som ofta varit isolerade hemma i upp till 15-20 år möjlighet att bli aktiva i samhället med arbete, bättre kunskaper i svenska och ökad självkänsla. Sedan länge står många i kö för att delta i projektet.