Logotyp på utskrifter

En Smart Framtid - vår nya ESF-podd!

En Smart Framtid är Svenska ESF-rådets och Socialfondens nya podd där vi djupdyker i ämnen och frågor som på olika sätt rör utmaningar och samhällsfenomen som är kopplade till våra områden.


Här får du möta experter, forskare och kunniga företrädare och lyssna till deras reflektioner kring nya rapporter och analyser. Programledare är alltid Anna Olin Kardell, och podden produceras av Rundfunk Media.

Alla avsnitt hitter du på: soundcloud.com/ensmartframtid

 

Avsnitt 1: Äldre i arbetslivet
I första avsnittet av En smart framtid pratar vi om äldre i arbetslivet. Livslängden bland svenskar ökar och med det kommer förslag om höjd pensionsålder. Om alla ska bli 100 år, kan vi då träda in på arbetsmarknaden vid 28 och ut när vi är 65?
Samtidigt visar undersökningar att ålder blir en negativ faktor för arbetssökande redan från fyllda 40 år.
Gäster: Lars Lööw, GD, Svenska ESF-rådet och Marianne Parmsund, Centrum för arbets- och miljömedicin.
Programledare: Anna Olin Kardell

 

Avsnitt 2: Lika rättigheter och möjligheter
I avsnittet pratar vi om lika rättigheter och möjligheter. Om hur #metoo visade på hur utbredd diskriminering är, och om lyckade projekt för att minska diskriminering i arbetslivet.
Gäster: Johanna Kumlin, forskare i sociologi, tidigare expert på DO och Per Iversen, kompetensförsörjningsstrateg, Hudiksvalls kommun.
Programledare: Anna Olin Kardell

 

Avsnitt 3: Digitalisering
Vad för utvecklingen av robotar och AI med sig? Försvinner jobben eller kommer det kanske nya arbetsuppgifter? Hur kommer vårt framtida yrkesliv se ut? I veckans avsnitt av En smart framtid pratar vi Digitalisering.
Gäster: Lars Wärngård, Senior rådgivare på Forte och ansvarig för Templatformen hållbart arbetsliv och Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum i Norrköping.
Programledare: Anna Olin Kardell

 

Avsnitt 4: Utblick 2050

2 av 3 barn som börjar skolan till hösten kommer i framtiden att arbeta inom yrken som idag ännu inte existerar. Hur rustar man den kommande arbetskraften inför detta, och vems är ansvaret? I veckans avsnitt av En smart framtid pratar vi om den svenska arbetsmarknaden under tre decennier, med utblick mot 2050!
Gäster: Jan Edling, analytiker på Flexicurity och Ann-Therése Enarson, VD på Futurion, TCO:s fristående tankesmedja.
Programledare: Anna Olin Kardell

 

Avsnitt 5: Integration

I veckans avsnitt av En smart framtid besöker vi Järvaveckan och pratar Integration med Sahhanim Yildiz Cernvall och Andrea Bengtsson från det lyckade integrationsprojektet YFI.

Med sig på scen hade de också Patrick Joyce, Ratio och Jacob Lundberg, Timbro. Och så fick vi höra några tankar från Svenska ESF-rådets generaldirektör Lars Lööw.
Programledare: Anna Olin Kardell

 

Avsnitt 6: Ekologisk hållbarhet

I veckans avsnitt av En smart framtid gästas vi av Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC och Fredrik Moberg, kommunikationsrådgivare vid Stockholm Resilience Centre, och vi pratar om hur företag kan arbeta mer hållbart, både ekologiskt och socialt.

Programledare: Anna Olin Kardell

 

Avsnitt 7: Näringsliv och breddad rekrytering

Vi lever i ett samhälle där vi inom flera yrkesområden skriker efter personal samtidigt som många människor, som av olika anledningar tillhör en mer utsatt grupp, går utan arbete. Pär Larshans, hållbarhetschef Ragn-Sells och Farzad Golchin, VD på Novare Potential delar med sig av tankar och goda idéer om hur vi kan få in dessa människor i arbetslivet.
 
Programledare: Anna Olin Kardell  

Veckans avsnitt är inspelat i Almedalen och vi diskuterar hur vi kan vi skapa flexibla arbetsplatser som redan från start utformas för att vara tillgängliga och passa alla i största möjliga utsträckning utan behov av individanpassningar och specialutformning. Universell design av verksamheter blir allt viktigare för att öka möjligheterna till innovativt arbete, inkludering och lärande mellan olika kompetenser. 
Medverkande: Malin Ekman Aldén, GD, Myndigheten för delaktighet. Jonas Frycklund, ekonom Svenskt Näringsliv. Dolores Kandelin Mogard, Akademikerförbundet SSR. Per Iversen & Annika Bergman, Hudiksvalls kommun. Leif Klingensjö, SKL. Kerstin Nilsson (S), Socialförsäkringsutskottet. Lars Lööw, GD Svenska ESF-rådet.

Programledare:
Anna Olin Kardell

 

Trevlig lyssning!

 


Bild i högerkolumn

Här hittar du också podden!

iTunes för appleanvändare:

itunes.apple.com/se/podcast/en-smart-framtid/id1382665858?mt=2

Acast för androidanvändare: 

https://www.acast.com/ensmartframtid


Kommande avsnitt

9. Digitalisering 

10. Tillgänglighetsintegrering   

11. Jämställdhet i arbetslivet (kommer senare i sommar)