Logotyp på utskrifter

En Smart Framtid - vår nya ESF-podd!

En Smart Framtid är Svenska ESF-rådets och Socialfondens podd där vi djupdyker i ämnen och frågor som på olika sätt rör utmaningar och samhällsfenomen som är kopplade till våra olika områden.


Här får du möta experter, forskare och kunniga företrädare och lyssna till deras reflektioner kring nya rapporter och analyser. Podden produceras av Rundfunk Media och programledare är Anna Olin Kardell.

 

Senast producerade avsnitt:

Avsnitt 18: Rekrytera bredare

På Skills 360 Hackathon deltog myndigheter, forskare, intresseorganisationer och privat sektor för att tillsammans jobba på att hitta lösningar på hur vi inkluderar kompetens som idag står långt ifrån arbetsmarknaden.

Vad kan den här typen av sammankomster bidra med, ger det dem det resultat vi önskar och hur kan vi eventuellt skynda på utvecklingen? Det pratar vi om tillsammans med Hedda Lindselius, samordnare Hackaton, Arbetsgivarverket & Marianne Öberg-Håkansson, nationell samordnare på svenska ESF-rådet.


 

I dagens avsnitt pratar vi tid. Hur förhåller vi oss egentligen till tiden och till vårt arbete? Hur medvetna är våra val kring hur vi fördelar vår tid? Vad är inlärda normer och kan vi våga utmana oss i tanken? En som verkligen utmanat vårt tänkande kring tid och arbete och som förmodligen tänkt mer på det än de flesta av oss andra är dagens gäst, Bodil Jönsson. ”Det har smugit sig in i huvudet på folk att arbete är allt” säger hon och hur det är med det är en av sakerna som det kommer pratas om i dagens program.


Framtidens utmaningar kräver nytänk och i veckans avsnitt av En smart framtid pratar vi sociala innovationer, och vi gör det tillsammans med Malin Lindberg, professor, avdelningen för industriell design vid LTU, och Christian Råbergh, fd ESF-analytiker med fokus på transnationellt samarbete och sociala innovationer.


Avsnitt 15: Sociala företag

Arbetsintegrerande sociala företag har som mål att nå personer som står utanför arbetsmarknaden och få dem delaktiga och engagerade i olika slags affärsdrivande företag. Detta pratar vi om tillsammans med Jenny Hjalmarsson, kvalitetssamordnare och projektchef på Famna & Sven Bartilsson, senior konsult på Coompanion.


Avsnitt 14: Pånyttfödd bergsnäring

Gruvindustrin i Sverige är framgångsrik, trots det är gruvarbete som yrkesval inte särskilt attraktivt. Hur når vi ut så att fler ser gruvnäringen som sin framtida arbetsplats? Medverkande: Jan Johansson, professor Arbetsvetenskap, LTU och Ninni Broström, Projektledare, ESF-projektet RockCamp.
 

 

Avsnitt 13: Nyanlända - från akuta insatser till långsiktigt integrationsarbete

Nyanlända är inte en homogen grupp och därför kan man inte ha samma metod och samma väg in för dem på den svenska arbetsmarknaden. I veckans avsnitt pratar vi om individbaserade insatser tillsammans med Michal Ulatowski, sektionschef för arbetsförmedlingen i Kalmar län och Göran Hallin, Strategisk rådgivare på Kontigo.

 


Bild i högerkolumn

Här hittar du samtliga producerade avsnitt!

iTunes för appleanvändare:

itunes.apple.com/se/podcast/en-smart-framtid/id1382665858?mt=2

Acast för androidanvändare: 

https://www.acast.com/ensmartframtid