Logotyp på utskrifter

Information med anledning av covid-19

Uppdaterad information med anledning av covid-19  

Second Chance School blir permanent verksamhet i Lycksele.

23 juni 2014

Sedan 2010 har Lycksele kommun bedrivit socialfondsprojektet Resurscentrum under arbetsmarknadsenheten. Under projektets gång upptäcktes det att många av de unga vuxna som deltog helt eller delvis saknade gymnasiekompetens. Det resulterade i socialfondsprojektet Second Chance School som drog i gång 2012. Fram till i dag har mer än 80 personer fått möjlighet att komplettera sina studier och göra sig mer anställningsbar.

Ungdomar i fokus

Ungdomar och deras krokiga väg in på arbetsmarknaden har varit ett stort fokusområde för Europeiska socialfonden. Situationen för det stora antalet ungdomar som varken arbetar eller studerar har belysts i särskilda satsningar – DropOuts. Socialfondens temagrupp Unga i arbetslivet har bland annat i samarbete med UR tagit fram tv-serien med samma namn ”DropOuts” som nu sänds i Kunskapskanalen. I samband med sändningarna skickas ett särskilt magasin ut till landets högstadie- och gymnasieskolor.

 

Parallellt visas serien ”Sverige sviker” från UR, där unga kommer till tals. Nu börjar en ny programperiod där ungdomar är en fortsatt prioriterad målgrupp. Den nya utmaningen är att förstärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv. Hur gör vi det på bästa sätt och med långsiktigt hållbara resultat?

Seminarium i Almedalen

Projektet kommer nu att delta under årets Almedalsvecka för att berätta hur Europeiska socialfonden förstärker och utvecklar den svenska arbetsmarknadspolitiken. I ett av ESF-rådets seminarier har projektet Second Chance School inbjudits att medverka som ett lyckat exempel från vår region.

Medverkande

Göran Carlsson, Regionchef, Region Dalarna. Robert Uitto, Ordförande SFP Mellersta Norrland och regionråd i Jämtland. Christina Mattisson, Vice ordförande i SFP Sydsverige och regionråd i Blekinge. Jenny Madestam (moderator), Statsvetare och kolumnist, Stockholms universitet och Expressen. Åsa Lindh, GD, Svenska ESF-rådet. Mikael Sjöberg, GD, Arbetsförmedlingen. Susanne Zander, Koordinator, Socialfondens temagrupp Unga i arbetslivet. Anna Liljeström, Ansvarig för forskning och metod, ESF-projektet PlugInnovation och Marlene Fällgren, projektledare för Second Chance School i Lycksele.