Logotyp på utskrifter

Vad gör EU-projekt i samhället? 19 projekt ställer ut på Stadsbiblioteket i Göteborg på Europadagen

Mitt Europa är samlingsnamnet för en årligt återkommande aktivitet där projekt som finansieras av EU ställer ut. Mitt Europa syftar till att visa EU-medborgare i hela regionen hur EU-medlen används. Aktiviteterna är lokala och projekten styr själva mycket över hur de vill visa upp sig.

 

Jennie Olsson är initiativtagare till att samla EU-projekt i Göteborgsregionen på Stadsbiblioteket i Göteborg. Nere till vänster en bild från One Stop Future Shop-projektet Start-up FastTrack.

Regionala strukturfondsprojektet One Stop Future Shop ställde även ut under Mitt Europa förra året.

 

– Vi är ett litet EU-projekt och tyckte inte riktigt att man fick känslan av hur mycket EU faktiskt gör i regionerna. Vi ville visa upp en bredd, berättar One Stop Future Shops kommunikatör och projektledare Jennie Olsson.

 

– I år skickade vi helt enkelt ut en förfrågan till andra EU-projekt i regionen om intresse för att skapa en gemensam aktivitet.

 

Gensvaret var stort och kom från projekt inom många olika områden.
– Så nu fyller vi trappan till Stadsbiblioteket i Göteborg och det känns jätteroligt!

 

Jennie Olsson är också initiativtagare till aktiviteten ”Vad gör EU-projekt i samhället?”

 

– Vi har ingen projektledare, men jag är den som samordnar.

 

Göteborgs stad sitter i projektets styrgrupp och Europa Direkt Göteborgsregionen sitter i Stadsbiblioteket i Göteborgs lokaler, så kontaktvägarna fanns redan där.

 

– Evenemanget växte och Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund i samarbete med Europa Direkt Göteborgsregionen, gick in som arrangörer.

 

– Möjligheten att samla regionens projekt på en central plats, som är tillgänglig och öppen för allmänheten är grundtanken för konceptet, fortsätter Jennie Olsson.

Vad händer på Stadsbiblioteket i Göteborg den 9 maj?

19 EU-projekt ställer ut. Klockan 12–13 sker samtal på scen med teman som innovation, hållbarhet, entreprenörskap och välfärd. Besökare kan tala direkt med projekten på den minimässa som håller öppet fram till klockan 14.00.

Bild i högerkolumnBild på hus med öppen dörr

Vi som arrangerar kampanjen i samarbete med Europeiska kommissionen är:

- Tillväxtverket

- Jordbruksverket

- Svenska ESF-rådet

- Leadergrupperna

- Interregprogrammen

Läs mer om Mitt Europa (öppnas i nytt fönster)