Logotyp på utskrifter

Information med anledning av covid-19

Uppdaterad information med anledning av covid-19  

33 miljoner kronor till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

29 maj 2020

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen Östra Mellansverige får fem projekt dela på 33 miljoner kronor. 

Svenska ESF-rådet fördelar medel från Europeiska socialfonden. De är till för att stärka sysselsättningen i Europa. Situationen på svensk arbetsmarknad där pandemin lett till stora varsel och permitteringar gjorde att regeringen i april beslutade att omfördela 300 miljoner kronor till en omedelbar utlysning. I en unikt snabb process har Svenska ESF-rådet i veckan fattat beslut om att finansiera sammanlagt 22 nya projekt i hela landet. 

 

– I en kris måste alla hjälpas åt och det känns bra att vi idag kan lämna besked som innebär att 25 000 personer som fått tuffa besked om permittering eller varsel kan ges en möjlighet att utveckla sin kompetens. De här projekten har tagits fram i imponerande fart och de första kommer att starta redan på måndag, säger Lars Lööw, generaldirektör för Svenska ESF-rådet.  

 

I Östra Mellansverige är det fem projekt som beviljats medel. 

  • I Katrineholm och Vingåker leder Viadidakt ett projekt med inriktning på områdets industriföretag. Man tilldelas 5,5 miljoner kronor. 
  • Regionerna i Örebro, Östergötland och Västmanland har gått samman med Handelskammaren i Mälardalen för att stärka den regionala besöksnäringen. Man räknar med att ha 600 deltagare i projektet. Man tilldelas 12,2 miljoner kronor. 
  • Projektet Compcor i Sörmland, Västmanland och Örebro riktar sig till 600 deltagare i tillverkande industri, framförallt underleverantörer till fordonsindustrin. Man tilldelas 8,8 miljoner kronor.
  • Sörmlands Turismutveckling AB leder ett projekt där 500 medarbetare i besöksnäringen i Sörmlands ska få digitala utbildningar. Projektet tilldelas 3,9 miljoner kronor. 
  • Karlskoga kommun tilldelas 2,2 miljoner kronor för en satsning på breddad kompetens för 60 personer i besöksnäringen. 

 

– De här satsningarna är viktiga i krisen och för återuppbyggnaden efter krisen. Vi har prioriterat bland många bra projekt. Med dessa 33 miljoner kronor kommer insatserna att nå över 2000 personer och 140 företag i vårt område, säger Greger Tidlund, ordförande i strukturfondspartnerskapet i Östra Mellansverige. 

 

För mer information:
Jenny Glumoff, Svenska ESF-rådet

Jenny.glumoff@esf.se 

073-50 42 664